Porsangerfjorden

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Porsangerfjorden
Pogled na zahodno stran fjorda
Porsangerfjorden se nahaja v Norveška
Porsangerfjorden
Porsangerfjorden
Lega fjorda
LegaTroms og Finnmark, Norveška
Vrstafjord
Države porečjaNorveška
Maks. dolžina123 km
Maks. širina24 km
NaseljaLakselv, Honningsvåg

Porsangerfjorden (severnosamijsko Porsáŋgguvuotna; Kven Porsanginvuono) je fjord v okrožju Troms og Finnmark na Norveškem.

Ime[uredi | uredi kodo]

Fjord se v norveščini uradno imenuje Porsangerfjorden. Neuradno je znano tudi kot Porsangen, vendar to ni uradno ime. Uradno ime severnih Samijev je Porsáŋgguvuotna, uradno ime Kvenov pa Porsanginvuono.[1]

Geografija[uredi | uredi kodo]

123 kilometrov dolg fjord je četrti najdaljši fjord na Norveškem.[2] Leži v občinah Nordkapp in Porsanger in se izliva v Barentsovo morje. Velik otok Magerøya in polotok Porsanger ležita ob zahodni obali fjorda, polotok Sværholt pa leži ob vzhodni obali fjorda. Svetilnik Helnes leži ob ustju fjorda, na zahodni obali. Vas Lakselv leži na najbolj notranjem delu (južnem delu) fjorda. Druga naselja ob fjordu so vasi Brenna, Børselv, Indre Billefjord, Kistrand, Olderfjord, Repvåg in Nordvågen. V bližini ustja fjorda je tudi mesto Honningsvåg. V fjordu je veliko otokov, zlasti Tamsøya in Reinøya.

Pomembno območje za ptice[uredi | uredi kodo]

50.290 ha veliko območje, ki obsega notranji (južni) del fjorda ter več majhnih otokov in pas vzdolž srednjevzhodne obale, je BirdLife International označil za pomembno območje za ptice (IBA), ker podpira populacije številnih ptic, vključno belorepe gosi (Anser erythropus), zimske race (Clangula hyemalis), gage (Somateria mollissima), beloliske (Melanitta fusca), veliki žagar (Mergus serrator), progastorepi kljunač (Limosa lapponica), veliki prodnik (Calidris canutus) in morski prodnik (Calidris maritima). Habitati vključujejo blatne ravnice, resave, travnike, slana močvirja, močvirja in brezov gozd.[3]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Porsangerfjorden« (v norveščini). yr.no. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. decembra 2015. Pridobljeno 18. februarja 2013.
  2. »Geografi - Porsanger kommune«. porsanger.kommune.no. Pridobljeno 21. avgusta 2016.
  3. »Inner Porsangerfjord«. BirdLife Data Zone. BirdLife International. 2021. Pridobljeno 6. decembra 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]