Pomoč:Uvod v krmarjenje po Wikipediji/3

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Uvod
Krmarjenje po Wikipediji

Imenski prostori
Različne vrste strani

Iskanje strani
Triki, da najdete tisto, kar iščete

Zgodovina strani
Oglejte si pretekle redakcije

Preusmeritve in bližnjice
Preusmerjanje prometa

Uporabne povezave
Uporabne strani za urejevalce

Povzetek
Preglejte, česa ste se naučili



Polje za iskanje je na vrhu vsake strani. Začnite tipkati in začele se bodo izpisovati predlagane strani, ki jih mogoče iščete — kliknete lahko eno izmed njih in greste tako neposredno na to stran. Lahko pa vnesete celotni naslov strani in pritisnite vnašalko (Enter) ter se tako premaknete na to stran.

Če vtipkate besedo ali frazo, ki ni naslov članka, in kliknete vnašalko, boste videli celotno iskalno stran, kjer je izpisan seznam člankov, ki vsebujejo vaš iskalni izraz. To stran lahko dosežete tudi s klikom povečevalnega stekla ali pa vtipkate nekaj v iskalno polje ter nato kliknete povezavo »Poišči strani, ki vsebujejo ...« na dnu seznama predlaganih strani. To lahko na primer uporabite, ko želite poiskati pojavljanje besede »Riba« v vsej Wikipediji, ne pa takoj skočiti na članek Riba.

Iskalna stran vam omogoča tudi izbiro imenskega prostora, kjer naj se iskanje izvede. Uporabite lahko razpoložljive možnosti (Privzeto, Pogovor, Splošna pomoč ali Vsi) ali pa dodate/odstranite posamezne imenske prostore.

Kategorije

Preprosto drevo kategorij
organizmi
/
živali
\ 
rastline 
/
psi
\ 
mačke

Drug učinkovit način iskanja strani je z brskanjem po skupinah kategorij s sorodnimi stranmi, ki so na dnu vsake strani. Kategorije tvorijo hierarhično drevo od splošnejših tem do bolj specifičnih, zato naj bi strani imele čim bolj primerno specifično kategorijo. Na primer ne dodajte [[kat:Glasbeniki]] članku, ki je že kategoriziran v [[kat:Slovenski glasbeniki]].