Poljski mak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Poljski mak

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Ranunculales (zlatičevci)
Družina: Papaveraceae (makovke)
Rod: Papaver
Vrsta: P. rhoeas
Znanstveno ime
Papaver rhoeas
L.

Poljski mak (znanstveno ime Papaver rhoeas) je rastlina enoletnica s slabo razraslim steblom, dlakava rastlina, ima relativno velike cvetove, živo rdeče barve. Cvet maka ima dva čašna lista in štiri venčne liste. Pri odtrganem maku se venčni listi zelo hitro osujejo, zato za okrasne šopke cvetovi niso primerni. Plod je mnogosemenska glavica, ki se odpira z majhnimi luknjicami, skozi katere se osipavajo drobna semena. Poljski mak je pogost motiv slikarjev/slikark zaradi svoje izredne žive rdeče barve v času cvetenja.

Poljski mak v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji je najbolj znan in razširjen med maki, kot plevel se pojavlja v žitnih poljih, na strniščih in ozarah, tudi na nasipališčih ter ob poteh. Poljski mak se je v Sloveniji razširil že davno v neolitiku z razvojem poljedelstva in gojenjem žit. Podobno kot mak so se razširile tudi rastline plavica in kokalj, znanstveno jih imenujemo arheofiti.

Poljski mak je tudi upodobljen na poštni znamki Pošte Slovenije v letu 2009

Galerija[uredi | uredi kodo]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

[[Kategorija:Rastline z rdečimi cvetovi in štirimi venčnimi Zeliščno zdravilo

Zračne dele kalifornijskega maka so Indijanci uporabljali za blaženje bolečin. Zahodna medicina ga je posvojila kot dragoceno zdravilo proti bolečinam in sredstvo za sproščanje. Uporabljajo ga tudi za zdravljenje nespečnosti, tesnobe in prevelike razburljivosti, pomaga pa tudi sproščati med obdobji stresa in napetosti. Kalifornijski mak blaži veliko vrst bolečin, kot so glavobol, živčni krči črevesja, revmatične in živčne bolečine.

Snovi, imenovane alkaloidi povzročajo pomirjevalne in blažilne učinke podobne tistim, ki jih vsebuje nuspavalni mak, iz katerega pridelujejo morfin in kodein, vendar pa imajo alkaloidi blažje terapevtske učinke in po prepričanju zeliščarjev ne povzročajo odvisnosti.

Rdeči ali poljski mak, ne glede na to, da je v tesnem sorodu z uspavalnim makom, nima njegovih močnih narkotičnih učinkov. Namesto tega se uporablja kot tradicionalno zdravilo za blaženje dihalnih stanj, povezanih z dražljivim kašljanjem in prehladom. Rdeči mak imajo za blago pomirjevalo, ki je koristno za lajšanje slabega ali motenega spanja. O varni uporabi rdečega in kalifornijskega maka se posvetujte z zdravstvenimi strokovnjaki, prav tako ju ne smejo uporabljati noseče in doječe matere.