Poštna znamka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prva poštna znamka, črni peni

Poštna znamka je potiskan kos papirja z označeno imensko vrednostjo, državo in poštnim podjetjem, ki jo je izdalo. Sodi v kategorijo poštnih vrednotnic, saj se uporablja za označevanje plačila poštnih storitev na pošiljkah. Ena od glavnih pojavnih značilnosti poštne znamke je perforacija ali luknanje, ki omogoča lažje in hitrejše ločevanje posamezne poštne znamke iz prodajne pole.

Redne poštne znamke[uredi | uredi kodo]

Praviloma so enostavnejše izvedbe (cenejši papir, manj barv ali ena sama) in manjše velikosti, v prodaji in uporabi so daljše časovno obdobje. Tiskajo se v velikih nakladah in večkrat (ponatisi), odvisno od potreb poštnega prometa. Izdane so v prodajnih polah, ki vsebujejo večje število enakih poštnih znamk (50 in več kosov).

Priložnostne poštne znamke[uredi | uredi kodo]

Namenjene so zaznamovanju pomembnih obletnic, svetovnih in domačih dogodkov ter prikazovanju motivov iz sveta narave, športa, osebnosti,... Praviloma so bolj zahtevne izvedbe (boljši papir, štiri ali večbarvni tisk) in so večje velikosti. Tiskajo se samo enkrat v manjših nakladah. Izdane so lahko v prodajnih polah (45 znamk v poli ali manj), malih polah (10 znamk ali manj), blokih ali posebnih zvežčkih, ki vsebujejo majše število znamk (do 12) v priročnem formatu.

Zgodovina poštne znamke[uredi | uredi kodo]

Prva poštna znamka je bila izdana 1840 v Veliki Britaniji. Čeprav je že nekaj let pred tem o podobnih rešitvah pisal Slovenec Lovrenc Košir, velja za »očeta« poštne znamke v mednarodnih krogih Sir Rowland Hill.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]