Poljska žoga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Uporabniško ustvarjena podoba Poljske

Poljska žoga (angleško polandball) je internetni fenomen, ki se je začel v /int/ rubriki nemške strani Krautchan.net v drugi polovici leta 2009. Pri fenomenu se gre najpogosteje za spletne stripe, kjer žoge predstavljajo države in se med seboj pogovarjajo v polomljeni angleščini, s čimer na smešen način predstavijo stereotipe in meddržavne odnose. Tej vrsti stripov se lahko reče Poljska žoga tudi, če v njih ne nastopajo žoge, ki predstavljajo Poljsko.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Poljska žoga se je pojavila avgusta 2009 na spletni strani drawball.com, kjer je nastala »spletna bitka« med poljskimi in ostalimi uporabniki. Spletna stran uporabnikom ponuja virtualno platno, na katero lahko uporabniki narišejo svoje risbe ali spreminjajo risbe drugih. Poljski uporabniki so se domislili načrta, da bi na žogo narisali poljsko zastavo. Več tisoč Poljakov je prekrilo spletno stran z risbami bele barve nad rdečo in napisom »POLSKA« na sredini. Uporabniki spletne strani 4chan so v odgovor prekrili njihove risbe z nacistično svastiko.[1][2]

Krautchan.net je nemško govoreči forum, katerega /int/ rubriko bogosto obiskujejo angleško govoreči uporabniki. Začetnik teh stripov naj bi bil Falco, Anglež, ki je septembra 2009 ustvaril strip z orodjem MS Paint, da bi provociral uporabnika Wojak-a, Poljaka, ki je na forumu uporabljal polomljeno angleščino. Po tem so poljske žoge začeli množično risati Rusi.[1][3][4]

Primer poljske žoge, kjer se Slovenija, Hrvaška in Srbija smejijo Bosni in Hercegovini.

Pravila[uredi | uredi kodo]

Ob risanju stripa se avtorji po navadi držijo sledečih pravil:

 1. Poljska ne more v vesolje
 2. kroge je potrebno narisati na roko
 3. žoge nimajo obraza, samo oči
 4. žoge nimajo okončin
 5. polomljena angleščina je obvezna, razen pri angleških žogah
 6. Poljska je rdeče-bela in ne belo-rdeča
 7. Singapur je trikotnik
 8. Kazahstan je opeka
 9. Izrael je kocka
 10. Nepal je dinozaver
 11. Nemško cesarstvo je pravokotnik
 12. Žoga Združenega kraljestva nosi cilinder
 13. Žoga ZDA po navadi nosi sončna očala
 14. Žoge se med seboj ne kličejo z »žoga«

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 Orliński, Wojciech (16. januar 2010). "Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball" (poljščina). Gazeta Wyborcza. Pridobljeno dne 25. marec 2012.
 2. Zapałowski, Radosław (15. februar 2010). "Znowu lecą z nami w... kulki" (poljščina). Cooltura. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-07-24. Pridobljeno dne 22. marec 2012.
 3. Kapiszewski, Kuba (5. april 2010). "Fenomem - Polska nie umieć kosmos" (poljščina). Przegląd. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-11-03. Pridobljeno dne 26. marec 2012.
 4. "Polandball". Knowyourmeme. Pridobljeno dne 26. marec 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]