Pogovor:Začasno hokejsko drsališče Tivoli

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Umetno hlajeno odprto drsališče[uredi kodo]

Kolikor se spominjam, je bila vsaj kako desetletje pred gradnjo Hale Tivoli zgrajena nepokrita (pod milim nebom) betonska plošča, ki je bila v dovolj hladnem delu leta tudi hlajena (umetni led). Omgočala je tudi rekreativno drsanje, ne le treningov in tekem. Slika iz 1958 iz članka je bila skoraj gotovo od tedaj, ko je bila drsalna ploskev že umetno hlajena (in se je med odmori po njej že sprehajala Rolba za popravljanje povšine ledu).

Primerna je bila tudi lokacija, saj je bila ves hladni del leta tudi opoldne skoraj v celoti v senci, kar je olajšalo vzdrževnje ledu in zmanjšalo porabo energije za hlajenje (kar je Bloudek gotovo imel v mislih že od začetka, ko so še samo polivali teniška igrišča).

Ko so začeli nad to drsalno ploščo in okrog nje graditi Halo Tivoli), smo še vedno nekaj časa rekreativno drsali na tej plošči. Takrat ali po tem (ne spomnim se letnice) bila pod to prvo zgrajena še ena umetno hlajena drsalna plošča, za katere hlajenje je bilo poskrbljeno iz iste strojnice kot za prvo, in na katero so je za več let poleg znatnega dela vadbe (za hokej in umetnostno drsanje) preselilo tudi rekreativno drsanje.

Na tej plošči so izven drsalne sezone gostovali tudi razni luna parki in tudi cirkusi, dokler niso delavci enega od cirkusov zabili nekaj klinov v ploščo in hudo poškodovali cevje za hlajenje plošče, kar po mojem ni bilo popravljivo s kakršnim koli krpanjem, odstranitev prejšnje in izdelava nove drsalne plošče (ali položitev nove čez poškodovano) pa bi bila precejšen finančni zalogaj, tako da ne vem, kako se je izšlo.

Po tem spodnja drsalna dalj časa ni delovala in tudi zdaj le krajši čas v pozimi na manjši površini poteka rekreacija, prejšnje žive redne dejavnosti (športni dnevi za šole, drsalne šole klubov za otroke...) pa ne vidim več.

Če/ko spet naletim na vire, bom tu prilepil, da bo mogoče kaj od tega razširiti in zapisati v članek. Marjan Tomki SI (pogovor) 12:19, 22. november 2023 (CET)[odgovori]