Pogovor:Vinci Vogue Anžlovar

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ali je to avtopromocija? Poudarjam, da se mi članek ne zdi problematičen, vendar je neregistritan uporabnik "Vinci" delal samo na tej osebi (ta članek in dodajanje v sezname. --Janez Novak 11:35, 22 november 2006 (CET)

Dragi uredniki[uredi kodo]

Wikipedijo ste (so) zasnovali tako, da se v navodilih izgubiš. Niti na pogovor ne znam priti, oziroma ne razumem, kako se to naredi. Moj e-mail je: vinci at arkadena dot si in bil bi neskončno zadovoljen, če bi se eden od "brisalcev" prispevkov oglasil. Hecni so mi administratorji (kot na primer Janez novak), ki ob pomanjkanju splošne izobrazbe puščajo poste v smisli, da gre pri tej strani za avtopromocijo. Babica gre na jug je prvi film posnet v samostojni republiki Sloveniji in če že ne zaradi drugega, je to informacija, ki bo pomembna tudi čez 100 let (kar naj bi bilo eno od meril za članek). Še vedno ne vem, kaj je narobe s fotografijo. Na angleški strani je objavljena ta ista fotografija brez problemov. Še marikaj mi ni jasno in upam, da se bo našel kdo, ki mi bo pomagal pri objavah. Moj načrt je dopolniti stran z montažerji, producenti in drugimi filmskimi poklici, ki so Škrbina z velikim Š. Začel sem pač pri sebi - predvsem zato, ker mi tile algoritmi niso jasni. Hvala za pomoč in odgovor. Vinci

Za začetek: pogovarjamo se na pogovorni strani in podpišemo se z štirimi tildami (~) ali s s klikom na pravi gumb. Urejanja pa se boš najlaže naučil z ogledom drugi člankov. Poišči primerljive, klini na uredite stran in poglej, kako so stvari narejene. Poskuaš pa sveda le v Peskovniku. Pa brez strahu, doslej še nsimo nikogar pojedli. --IP 213 01:50, 5 december 2006 (CET)
OK. Upam, da bom sedaj počasi napredoval. Pripravljam seznam slovenskih filmskih sodelavcev (zelo zanemarjena kategorija), ki so sodelovali pri pomembnih projektih. Poučite me prosim, kako se navaja zunanje vire in kaj je s fotografijami (ureditve avtorskih pravic oziroma prosta uporaba). Za pomoč bom zelo hvaležen. Vinci 11:38, 5 december 2006 (CET)
Spoštovani Vinci, če ti meni očitaš (ne vem na podlagi česa) pomanjkanje splošne izobrazbe jaz sedaj očitam tebi pomenjkanje funkcionalne pismenosti. Dejstvo je, da pišeš članek o sebi in to "smrdi" po avtopromociji. Explicitno sem napisal, da se mi članek ne zdi problematičen. Imeli smo že resne probleme z n-razrednimi politiki (raje političnimi analfabeti), ki so v predvolilnem času pisali reklamne članke zase. Pri vseh člankih o živečih osebah je potrebno v enciklopediji biti zelo previden, še posebno če te članke piše nekdo o samem sebi. Nisem oporekal vsebini članka, ne temu da pišeš sam o sebi ampak sem samo opozoril ostale sodelavce, da je na članek potrebno malo bolj "paziti". --Janez Novak 15:27, 5 december 2006 (CET)

Dragi Janez Novak, zdi se mi, da bi bila avtopromocija, če bi napisal, da sem najboljši, največji ali kaj podobnega. Zaenkrat kaj takšnega nisem napisal in tudi ne mislim. Navedeni so zgolj statistični podatki. Torej: Babica gre na jug je prvi film posnet v samostojni Sloveniji, kar je zopet zgolj statističen podatek, in tudi njegova pomembnost je zgolj statistična. Za najboljši slovenski film je bil proglašen Ples v dežju, Boštjana Hladnika in sam se temu mnenju pridružujem (zaenkrat - da se ne bo zgodilo kot s Prešernom). In če smo že pri Prešernu, je imel zanimivo korespondenco s Kopitarjem. Zdi se mi, da bi morali posamezna področja pokrivati strokovnjaki s posameznih področji. Od tod stavek pomanjkanje splošne izobrazbe - splošno ni precizno. Celo na vaši (hmmm avtopromocijski) strani sem zasledil duhovitost, da se je najbolj treba bati človeka, ki je prebral le eno knjigo. Potem se zgodijo neumnosti, kot na primer na filmskem skladu, ko ocenijo direktorja fotografije Vilka Filača z oceno 7 od 15 možnih, ker verjetno ne vedo, da je posnel večino filmov Emira Kusturice in podobno (http://www.imdb.com/name/nm0276803/). V slovenski Wikipediji na primer sploh ni naveden.Vinci 07:30, 6 december 2006 (CET)

OK Vinci, veseli smo, da se nam pridružijo strokovnjaki s posameznih področij. Tehnologije Wikipedije se boš pa hitro naučil, saj tudi pri filmanju ni šlo čez noč, kajne? Dobrodošel! --Andrejj 07:58, 6 december 2006 (CET)

Morala & dogma[uredi kodo]

Res obstaja ena izmed smernic in takozvano pravilo, da naj ljudje ne bi pisali avtopromocijskih člankov. To je precej pogosto kršena wikipedijska dogma in na raznih pogovornih straneh smo že zdavnaj ugotovili, da je ne gre jemati čisto zares. Obstaja en kup uporabnikov, ki se prijavi z nekim xy uporabniškim imenom, in potem napišejo članek o sebi, oziroma prispevajo podatke. Vsekakor se strinjam z Janezom, da tole ni oglasna deska za politike in reklame, vendar pa se prispevka, ki ga dobimo iz prve roke nosilca biografskega članka, ne gre bati kot hudič križa.

Smernica, da naj ljudje ne bi pisali avtobiografij, PMSM najbolj leti na osebe, ki v enciklopedijo ne spadajo. Topogledno Vincijev dodatek ni sporen. Nazadnje je svojo biografsko dopolnitev prispeval igralec Kristijan Muck. Lajanje na tovrstno pomoč pri postavljanju enciklopedije je zaradi neke trapaste dogme povsem neosnovano. Janez, če kdo sestavlja "zaresno" enciklopedijo, verjetno tudi kontaktira osebo, o kateri piše, da mu posreduje kakšne podatke. Mar ne?

Torej, Vinci, če se ti še ni zagravžalo sodelovati na wp. si vabljen, da prispevaš kakšno znanje iz tvoje stroke, slovenska filmarija je dejansko slabo pokrita (sicer pa tudi v splošnem slabo poznana). Naboljši zgled imaš lahko v že napisanih (slogovno urejenih) člankih, ki ti lahko služijo kot vodilo. Direktno kopirati besedil ne smeš (isto zaporedje besed itd.). Slike imajo različne licence, ki jih moraš ob nalaganju datoteke izbrati iz combo-boxa. Če je fotka tvoja, če imaš dovoljenje avtorja, ali pa je njen avtor pod rušo več kot 70 let, ji daš lahko licenco PD (Public domain). Najpogosteje uporabljene licence so še GFDL, in Fair-Use. Če boš dajal gor kakšne frame iz filmov, je licenca Film-screenshot (izbereš, ko nalagaš gor). lp., --Ziga 18:49, 5 december 2006 (CET)

Kakšno pravilo?! Sicer pa hvala Vinciju za prispevke. --Eleassar pogovor 19:15, 5 december 2006 (CET)

Korigiram. Najbolje, da se za pomoč obrneš na uporabnike, ki so največ prisotni. Glej Zadnje spremembe. --Ziga 19:26, 5 december 2006 (CET)

Ali sodeluje?[uredi kodo]

Vinci po mojem mnenju ne sodeluje, niti ni sodeloval na Wikipediji. Edini njegov namen je bil avtopromocija, saj je napisal samo članka o sebi in svojem filmu. Upanje nekaterih sodelavcev, da smo dobili aktivnega sodelavca za področje filma se je na žalost, vendar pričakovano izjalovilo. Takih sodelavcev je bilo že kar nekaj in z nobenim ni bilo sreče. --Janez Novak 16:56, 19 junij 2007 (CEST)