Pogovor:Videoigra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.

Kot primera "izvrstnih iger" za NES navedite Super Mario Bros. 2 in Castlevania 2: Simon's Quest? Obe sta sporni, Super Mario Bros. 2 je prilagojena verzija neke povprečne japonske igre z imenon Doki Doki Panic, medtem ko Super Mario Bros. 2 nikoli ni bila izdana zunaj japonske... na zahodu se je prvič pojavila za SNES pod imenom Super Mario Bros.: The Lost Levels. Castlevania 2: Simon's Quest pa je po mnenju Jamesa Rolfa, aka Angry Video Game Nerd, nekakšne avtoritete za NES, totalno govno. Se ne strinjam z njim, ampak tukaj bi morali biti dve res nesporni klasiki.

Pa HALO, a si lahko večji PS fanboy? Playstation še zdaaaaaleč *NI* prva konzola, ki je ponudila CD igre. Ta čast pripada FM Townes (Japan only), in za njim so bili še 3D0, PC Engine, Sega CD, SEGA SATURN (!)... Iz česa tudi izhaja, da ni prva konzola ki je omogočala zvočno obdelane igre. Pa ta del je ena velika fanboyevska reklama, bom še urejal, da bo imel vsaj kanček objektivnosti. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:ORDLJU (pogovorprispevki) 15:58, 4. april 2012‎.

Naslov[uredi kodo]

Članek je Wikipedius Rex leta 2011 prestavil z naslova "Videoigra" na naslov "Video igra" z utemeljitvijo, da je to "pravopisno pravilneje". Nisem slavist, ampak po moji razlagi je prva varianta bolj prav, po analogiji z ostalimi zloženkami z besedo "video", kot so videokaseta, video(tele)fon ipd., ki se pišejo stično. Zato nameravam članek prestaviti nazaj. Ima kdo kaj proti? — Yerpo Ha? 10:49, 14. januar 2013 (CET)

Strinjam se. Pravopis priporoča pisanje skupaj. --Eleassar pogovor 10:58, 14. januar 2013 (CET)
Tudi po moje bo "videoigra" v redu. Še enkrat sem pogledal pravopis in ločenega zapisa sploh nisem našel. Ne spomnim se več vira, zaradi katerega sem zagovarjal "video igro." --Wikipedius Rex 21:00, 25. januar 2013 (CET)
Dodal sem izraz video igra – se najde v SNB in Gigafidi (sicer samo ~ 550 zadetkov). Podobno je potem pisano skupaj tudi videoavtomat? Tudi sam nisem slavist, vendar pridevnik od »video« 'nima' sklanjatve, in bi tudi v tem smislu lahko bilo pisano nestično – kot npr. arkadni avtomat ipd. --xJaM (pogovor) 10:01, 27. september 2015 (CEST)