Pogovor:Univerza v Ljubljani

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Akademija[uredi kodo]

Ali obstaja kakšen poseben razlog, da se tri akademije drugače imenujejo od fakultet? Saj imajo verjetno vse enak status ali ne? --XJam 12:45, 24 jun 2004 (CEST)

Omenjene tri »umetniške« akademije imajo štiriletni program, ki ustreza programu fakultet. Po mojem je vzrok za različno ime bolj kulturno-zgodovinski. Dvoletnih »akademij« (trgovska, pedagoška itd.), ki bi jim danes rekli višje šole, pa pod tem imenom ne poznamo več. --Peterlin 11:01, 19 apr. 2005 (CEST)
Verjetno na fakultetah znastveniki »proizvajajo« nove znastvenike, na akademijah pa umetniki »proizvajajo« nove umetnike. --Ales Casar 11:54, 19 apr. 2005 (CEST)

Datumi[uredi kodo]

Kdaj je bila res ustanovljena Univerza v Ljubljani, 23. julija ali 3. decembra 1919? »Dan univerze« praznujemo decembra. --Peterlin 11:01, 19 apr. 2005 (CEST)

Imena fakultet[uredi kodo]

Filozofska fakulteta kot link na članek ni najprimernejša reč (prav tako ostale članice te Univerze), ker je preveč splošen izraz. Kajti, npr. Filozofska fakulteta obstaja tudi v Zagrebu in še v n mestih. Torej, predlagam:

  1. fakulteta xy, mesto
  2. fakulteta xy v mestu (jaz sem zaenkrat po tem kopitu delal Akademijo za glasbo v Ljubljani= kakšnih 150 vnosov, pa tudi Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

Da pa bi stvar poenotili, bo verjetno najboljša točka 1: fakulteta xy, mesto --Ziga 12:29, 7 januar 2006 (CET)

Ja, ampak o posameznih fakultetah izven Slovenije ne bo dosti člankov, pa tudi v Zagrebu je Filozofski fakultet. Predlagam, da ostanemo na slovenskih faksih. A je še kaka Akademija za glasbo v Sloveniji (razen LJ)? --AndrejJ (pog., prisp.) 12:36, 7 januar 2006 (CET)
  • Če bomo pisali v tujem jeziku, npr. Musikakademie, potem ne obstaja. (Podobno kot praviš, da ne bomo prevedli Filozofski fakultet ) Če pa bomo pomensko stvari poslovenili (tako kot sicer pri marsičem počnemo), potem bo filozofskih fakultet itd. in akademij za glasbo veliko, predvsem pri cv-člankih; v primeru, da bo kdo naredil link iz njih, bojo naslovi člankov strigli.

V Sloveniji je AG ena in edina.

Vzemiva za primer:

  • AG v Dümmerseeju
  • AG v Baslu
  • AG Minnesota
  • AG v Tokiu;

če vzamemo, da je fiksni del gesla AG, bo onovna referenca za to, kaj je AG, Akademija v Ljubljani! --Ziga 13:12, 7 januar 2006 (CET)

Ah ja, nisem združljiv sam s sabo: imaš prav, na tešče sem že naredil tole: Pedagoška fakulteta. Ampak za začeetek je lahko (vsaj) Filozofska fakulteta preusmerjena na Filozofska fakulteta v Ljubljani (če je to njen uradni naziv).

Če že uporabljamo kratice (sem pa načelno proti neznanim) naj bodo tiste, ki so splošno znane. NGVKNK.
AG večimoma pomeni Aktiengesselschaft (po domače delniška družba). Če je to tudi (verjetno) akademija za glasbo (samo ugibam) to ni običajen pomen te kratice.
Sem za jasna poimenovanja. Tuje fakultete naj bodo poimenovane z originalnimi imeni, seveda tudi prevedenimi. V geslu pod katerim je članek naj bo tudi kraj kjer domuje. Pa potrebnih je kar nekaj preusmeritev (na primer z UCLA - ne vem ali obstaja članek ampak ta kratica je tudi meni znana). --Janez Novak 13:35, 7 januar 2006 (CET)

Človeku so domače tiste kratice, ki jih uporablja in AG meni gotovo ne pomeni Aktiengesselschaft. --AndrejJ (pog., prisp.) 13:38, 7 januar 2006 (CET)

Glej tudi Pogovor:Filozofska fakulteta v Ljubljani --AndrejJ (pog., prisp.) 13:39, 7 januar 2006 (CET)

saj res, smo že imeli okroglo mizo, --Ziga 13:42, 7 januar 2006 (CET)

Kratice za ljubljanske fakultete so bolj lokalna domena: AGRFT, ALU, FNT, AG, FF, takoalitako grejo na razdelitveno stran. --Ziga 13:41, 7 januar 2006 (CET)

Predlogi na koncu članka (Univerze v Sloveniji vs. Univerza v Ljubljani) se malo tepeta s ponavljanjem. --Ziga 15:32, 3 november 2006 (CET)