Pogovor:Tajnopis

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tajnopis ali pa šifropis sta dva različna pojma, ki jih je Janez vrgel v isti koš (potem pa bo spet omenjanje Kolpe). Tajnopis je vsak zapis besedila, ki je namenjen prikritju le-tega z namenom, da ga lahko preberejo le osebe, ki vejo kje iskati (klasičen primer je navadno pismo, ki ima v praznih vrsticah napisano dodatno besedilo z nevidnim črnilom oz. (najenostavnejše) limoninim sokom). Šifropis je pa zapis besedila v šifre, tako da je besedila lahko poslano tudi neprikrito, a ne more biti razvozljano brez ključa (lahko pa seveda sovražnik/prijatelj sam razvozlja ta ključ in tako razbije šifro). Ponavadi se v svetu vohunstva uporabljata hkrati oba primera; sama šifropis je posredovan v obliki tajnopisa. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 11:02, 28 december 2005 (CET)

Ko sem se spotaknil ob ta dva članka je bil pri T&ajnopisu kot sinonim nateden šifropis. Ob izraza mi nista domača, vendar ker jih je videl Klemen,. kot strojkovnjak za ta področja terminologije sem ju predelal na spomenke. Če smatrate (predvsem ti Klemen) da je zgornja delitev na šifropis in tajnošpis pravilna bom prenesel vsebino tajnopisa na šifropis, pod tajnopis pa napisal nekaj zgoraj omenjenih možnosti. Sedaj sem pri stranki in bom delo nadaljeval popoldan ali zvečer. Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Janeznovak (pogovor • prispevki)

Torej kako je s tema dvema izrazoma (šifropis in tajnopis)? Če sta to dva pojma (šifriranje in skrivanje sporočila) povejte. Kot sem zgoraj že omenil mi oba pojama nista "domača". Po Klemenovih pripombah smatram da je šifropis zakodiran (šifriran, ...) zapis. Viden je vsem, vendar praviloma nepooblaščenim nerazumljiv. Tajnopis pa je skrit zapis, ki se ga ne vidi se ga pa da z nekimi postopki narediti čitljivega. Klemen, ali je to točno?
Za razlago pa brez sklicevanja na široko, dolgo in toplo Kolpo. Ko sem se včeraj ponoči "spotaknil" ob oba članka je bila za "šifropis" navedena sopomenka "tajnopis" - ali obratno. Ker je bil v zgodovini urejanja obeh strani prisoten Klemen (strokovnjak za topodročno terminologijo) sem smatral, da se oba članka nanašata na šifriranje. Ker je tajnopis bolj slovenski izraz kot šifropis sem vnesel članek pod tem geslom in naredil redirect. Izgleda da napačno.
Še enkrat. Če sta to dva ločena načina sporočanja tajnih sporoči zasluži tema dva članka. To verjetnejša možnost.
Pa jih bom po potrbi napisal - kolikor znam.
Pa prosim brez zamere, samo osnovne pojme si moramo mirno izmenjati. --Janez Novak 16:24, 28 december 2005 (CET)

Včeraj sem bil skoraj 10 ur pri stranki in potem nisem bil več sposoben nobenega resnega dela. Danes moram ponovno k stranki. Če ne preje bom čez praznike stvar popravil v dva članka (seveda če nima nihče nič proti da sta to dva pojma). --Janez Novak 08:18, 29 december 2005 (CET)

Samo še nekaj: predno sem članka združil je bila pri tajnopisu omejena sopomenka Šifropis in v samem tekstu članka Tajnopis uporaba šifre (šifriranja), ki jo je Klemen popravljal (lepše definiral). Ko pa sem oba članka uredil v enega pa ni bilo več OK. --Janez Novak 08:19, 29 december 2005 (CET)

Šifropis ali tajnopis[uredi kodo]

Kriptologija je veda o tajnosti, šifriranju, zakrivanju sporočil (kriptografija) in o razkrivanju šifriranih podatkov (kriptoanaliza). Beseda prihaja iz grščine: kryptos logos pomeni skrita beseda. Uporabljata se še pojma enkripcija (šifriranje) in dekripcija. Osnovno sporočilo ponavadi imenujemo čistopis (cleartext, plaintext), zašifrirano pa šifropis ali tajnopis(kriptogram, ciphertext). Vir: http://www.sigov.si/tecaj/kripto/kr-osn.htm --AndrejJ (pog., prisp.) 16:40, 29 december 2005 (CET)