Pogovor:Svetnik

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zdi se mi, da imajo tudi muslimani nekakšne svetnike. Pa še katera veroizpoved. Verjetno bi našli v ZDA kar nekaj veroizpovedi (ločin, sekt, ...) s čisto svojimi svetniki. --Janez Novak 11:26, 7 oktober 2005 (CEST)

Da, svetnik nikakor ni omejen na "rimskokatoliško cerkev". Ravno te dni so v pravoslavno cerkev v Ljubljani prenesli relikvije svetega Atanazija Velikega. Vir: [1] in TV. --romanm (pogovor) 23:14, 25 oktober 2005 (CEST)

Ni šlo tukaj za svetnika, ki je to postal še pred razkolom? Sicer sem pa zadnjič dodal v članek še nekaj besed o tem. LP --Tone 23:47, 25 oktober 2005 (CEST)


Angel vs. Svetnik[uredi kodo]

Kako je z angeli? Npr. Sveti Mihael je "sveti", nimamo pa ga v kategoriji svetnikov in pravtako ga nimajo druge wikipedije. A lahko, tisti ki bolj obvladate to tematiko, v članku dopišete en odstavek o tem? Ziga 20:24, 26 junij 2007 (CEST)

Razlika je naslednja: Angeli, ki se niso uprli Bogu kakor demoni, so sveti, saj se popolnoma podrejajo Božji volji in so brez omadeževanosti, ki je za njih nespremenljiva značilnost. Svetnik je človek, ki je se je tudi podrejal Božji volji, vendar je za to moral veliko pretrpeti ob premagovanju življenjskih preizkušenj. Angeli so za razliko v nebesih, kjer teh preizkušenj ni. Ko se odločijo za ali proti Bogu, to storijo enkrat za vselej, in nato vso večnost tako živijo. Svetnike cenimo kot ljudi, ki so se uspeli upreti skušnjavam in z njimi povezanimi grehi in zato so zgled sobivanja z Bogom. Glavna razlika pa je, da so angeli duhovna bitja, ljudje pa tudi telesna. --Janezdrilc 01:24, 27 junij 2007 (CEST)