Pogovor:Stolnica sv. Nikolaja, Novo mesto

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kapitelj je načeloma bolj splošen pojem, v članku pa gre konkretno za Novomeški (kolegialni) kapitelj, oz za kapiteljsko cerkev sv. Nikolaja. Res pa ga novomeščani imenujejo pogovorno kar Kapitelj. --AndrejJ 22:51, 19 mar. 2005 (CET)


Od kdaj je na novomeški Kapitelj STOLNICA?! Ne more in ne sme biti tako imenovano, ker res prvič kjerkoli berem tak izraz. Neumnost. Je kapiteljska cerkev in konec.--Amazone7 20:34, 13. oktober 2007 (CEST)

Hm, morda je stolnica odkar obstaja novomeška škofija? --Andrejj 22:04, 13. oktober 2007 (CEST)

Govorim o pravem poimenovanju - vedno je navajano kot Kapiteljska cerkev, v vsej literaturi, ne pa Stolnica, in to še z veliko začetnico. Samo o tem govorim, vem kak je Kapitelj po funkciji.--Amazone7 22:40, 13. oktober 2007 (CEST)

Ne bi vedel, uradno ime je gotovo isto - literatura se še ni imela časa spremeniti od aprila. Tako bi se naj imenoval članek tudi po kriteriju pogostnosti uporabe, ampak iz debat tipa al prav se piše kaša ali kasha sem se umaknil. --Andrejj 23:02, 13. oktober 2007 (CEST)

Povedala sem, kako ime cerkve navaja zgodovinska in umetnostnozgodovinska literatura. Če je pa na Wikipediji spet neko tretje pravilo, pa naj bo. Samo meni osebno je bedasto, da delamo nekaj po svoje, če pa naj bi navajali tako, kot navaja strokovna literatura, ki se naj bi jo edino upoštevalo kot objektivno. Ali pač?--Amazone7 00:26, 14. oktober 2007 (CEST)

Amazone7:
  1. Naziv gotovo ni napačen, cerkev je znana pod več imeni.
  2. Strinjam se, da je cerkev verjetno v literaturi najbolj znana z imenom Kapiteljska cerkev.
  3. Odkar ima novo funkcijo ima tudi dodatno ime.
  4. Tukaj [1] pravijo: SKUPAJ OBNAVLJAMO ŽUPNIJSKO, KAPITELJSKO IN STOLNO CERKEV SV. NIKOLAJA V NOVEM MESTU
  5. V Wikipediji - bolj natančno vprašaj Klemna in Janeza Drilca - s(m)o nekako poenotili poimenovanja cerkva.
  6. Kaj je objektivno? Hm, bojim se, da je to včasih zelo subjektivno. --Andrejj 09:05, 14. oktober 2007 (CEST)

Prvo ime članka je bilo Kapitelj oziroma Kapiteljska cerkev sv. Miklavža, nato pa ga je Klemen prestavil na Stolna cerkev sv. Nikolaja, Novo mesto. Na zdajšnje ime pa je prišlo pozneje po pogovorih o poimenovanju in predlogih - cilj je bil poenotit poimenovanje cerkva, ker je bilo vse križ kraž. Dejansko ni nič narobe, če se cerkev v naslovu imenuje Kapitelj ali Kapiteljska cerkev. Povsod obstajajo izjeme in tudi pri imenih cerkva so. Pravzaprav bi morali upoštevati uveljavljeno ime - v tem primer je dopustitev izjeme celo zaželjena - po mojem mnenju. --Janezdrilc 15:53, 14. oktober 2007 (CEST)

Menim, da je vendarle treba iti s časom naprej. Strokovna literatura, ki je bila napisana pred ustanovitvijo novomeške škofije, Kapitlja ne more imenovati stolnica, ker takrat pač še ni bil stolnica. Zdaj pa je in po mojem ni nič narobe, če ga tako imenujemo. mihec 12:45, 11. november 2007 (CET)