Pogovor:Sfera

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Krogla ni sfera[uredi kodo]

Krogla in sfera v matematiki nista sopomenki! Sfera je površina krogle, krogla pa je polna. Ta članek, kolikor vidim, govori predvsem o sferi (razen v delu, kjer govori o prostornini krogle). --romanm 23:11, 18 jun 2004 (CEST)

?? Angleški članek govori v matematičnem smislu o nekakšni žogi ('ball') katerega izraz še nisem slišal. Načeloma pa govori o krogli in tako sem tudi prevajal. Ali bomo potem našli še matematični pojem (sfera, žoga??, ) in še o tem zapisali. --XJam 23:34, 18 jun 2004 (CEST)

Tudi SSKJ definira kroglo kot ploskev, za sfero pa med drugim pravi, da je krogla nasploh. --XJam 23:36, 18 jun 2004 (CEST)

Da, v SSKJ sem za vsak slučaj pogledal še preden sem napisal sporočilo, ampak SSKJ očitno ne pozna rabe v matematiki. Angleški topološki "ball" je v slovenščini "krogla", "sphere" pa "sfera". Pogledal tudi v ta novega Bronštejna. --romanm 01:02, 19 jun 2004 (CEST)
Če te potem prav razumem, bi moral tale članek iti pod 'sfera', napisati pa bi morali še članek o (topološkem) pojmu krogle. Kaj pa potem vsakodnevni pojem krogle - kot geometrijsko telo? Nekaj o geometrijskem pomenu je zapisanega že tukaj. Ne vem, no - zame je sfera v vsakem primeru krogla takšna ali drugačna. Ali ni zadosti, če na strani o krogli vse to napišemo. Kdaj je geometrijsko telo, kdaj je le ploskev, množica vsakovrstnih točk in tako naprej? Tudi Nemci so se 'zapletli'. Iz svojega članka »Kugel« povezujejo na angleško »Sphere«, od tu pa na svoj, še neobstoječi »Kugel (Mathematik)«. Kako pa potem iz angleške strani pridejo na običajni »Kugel«. --XJam 18:50, 19 jun 2004 (CEST)
Da, ta članek bi moral iti pod "sfera", napisati pa bi morali še članek o "krogli". Krogla kot geometrijsko telo je 3D poln objekt - vsako točko v njej lahko točno določiš s tremi koordinatami. Sfera pa je 2D objekt - vsako točko na površini krogle lahko opišeš z dvema koordinatama, npr. vzporednikom in poldnevnikom. Sam bi iz tega naredil dva članka (in če mi tole prepustiš, lahko to tudi storim). --romanm 19:04, 19 jun 2004 (CEST)

Hvala, Roman, ker si preuredil in nanovo tvoril članka. Se moramo pač navaditi na te pojme, ki vsakdanje malo 'čudno' zvenijo. Imel bi še naslednje vprašanje. Saj ne, da bi na vso moč zagovarjal pojem »krogle«, ali lahko npr. sferičnim koordinatam Σ(r, θ, φ) rečemo krogelne? Za kaj gre tukaj? Ali za kroglo (notranjost, 3 koordinate) ali je tukaj le rob tega koordinatnega sistema 'spet' le sfera? Če gre 'samo' za kroglo, potem se angleški pojem spherical coordinates krega s pojmoma sphere in ball (»krogla«). Iz angleškega naziva smatram, da gre za rob tega sistema, torej za sfero.

Pojem "sferične koordinate" obstaja, za krogelne pa ne vem. Morda ali pa tudi ne, moram pogledati. Včasih so izrazi v nasprotju z intuicijo, pa se je treba vseeno držati ustaljenih, sicer nastane zmeda. --romanm 12:56, 22 jun 2004 (CEST)
Primož je v članku o električnem dipolu uporabil izraz krogelnega koordinatnega sistema in krogelne funkcije - (upam, da ga nismo navedli na krivo sled (in pot)) :o) .
Za krogelne funkcije sem že slišal, Bronštejn (1997) pa na strani 176 pravi, da so krogelne, sferne in prostorske polarne koordinate sopomenke. (To pa še ne pomeni, da sta sfera in krogla isto.)--romanm 22:34, 23 jun 2004 (CEST)

In mimogrede, kako ti je 'všeč' slika sfere? Težko je prikazati 'votlost' sfere. Sam nimam več drugih zamisli in upam, da slika ustreza tistemu, kar si si zamislil. --XJam 11:24, 22 jun 2004 (CEST)

Mrežasta slika sfere mi je všeč, pri tej, ki je zdaj v članku, pa je manj očitno, da gre pravzaprav le za površino krogle. Ampak ne vem, če se sploh da lepo ponazoriti razliko ... nekaj takega kot milni mehurček vs. krogla za balinanje. --romanm 12:56, 22 jun 2004 (CEST)
Sem se poskusil približati milnemu mehurčku, vendar je težko (glej spodaj). Trenutna slika ima sicer dve najpomembnejši stvari, prevlečeno površino (render) in tudi mrežo (vidno in nevidno). Poleg tega je vsaj približno prosojna (mogoče premalo). Manjka ji edino definitivni pribitek, da je notranjost |votla|. --XJam 19:16, 23 jun 2004 (CEST)

Slika[uredi kodo]

Ali zna kdo narediti idealizirano sliko milnega mehurčka? Torej tako, da bi se videlo skozi in bi se na drugi strani tudi videla površina - PMSM to bolj ponazarja sfero kot trenutna slika, ki pa bi jo premaknil v kroglo. --romanm 22:11, 20 jun 2004 (CEST)

Bom poskusil kaj narediti v tej smeri. Do takrat bi lahko mogoče služila slika iz vztrajnostnega momenta:

Malo se moram sedaj privaditi še na razločevanje sfere in krogle. Upam, da ju upravičeno ločujemo. Sam bi površini krogle, torej sferi, rekel kar votla krogla, pa je. --XJam 22:37, 20 jun 2004 (CEST)

Krogelna lupina?[uredi kodo]

Kaj se ne reče sferi tudi »krogelna lupina«? --Peterlin 15:00, 17 feb. 2005 (CET)

Kaj je še sfera[uredi kodo]

Sfere ne poznajo samo matematiki in fiziki. Dodal sem politično interesno sfereo, manjkajo pa še razne ionosfere, troposfere, .... (ozračje).

Pa jaz ne verjamem da je nevtronska zvezda tako gladka. Jaz jo nisem potipal, naj verjame kdor hoče. "Verjamejo".--Janez Novak 15:51, 11 mar. 2005 (CET)

Tudi jaz je nisem 'potipal' 8-) Verjetno pa z osnovnim znanjem matematike ni težko izračunati kakšna gostota 'vlada' tam. Bolj se približujemo gravitacijski singularnosti, tem manj si predstavljamo astronomska telesa, ki so ji podobna. Že nevtronske zvezde si je težko predstavljati, res - da elektrone 'vrže' iz atomov in ostanejo le nevtroni - uh. Pri tem giroskopu gre za debelino ~ 40 atomov - kar je še 'daleč' do nevtronskih zvezd. Človek zmore tehnično že veliko stvari, ali ne. Predstavljamo si jih težko, njihove učinke pa že zelo dobro odkrivajo in preučujejo. Tudi nov slovenski daljnogled Vega je menda temu namenjen, kakor je dejal Janez Strnad po radiu ob otvoritvi tega inštrumenta. --xJaM 16:02, 11 mar. 2005 (CET)
Jani saj zdaj verjetno že poznaš moj včasih malo šaljiv način pogovora. Seveda vem, da se nevtronske (ali katere koli druge) zvezde ne da "potipati". Načelno takim stvarem verjamem (saj jim moram). Pa moje diskusije z Missmarple ali na primer "palmovo vino" pridelujemo ali pridelujejo.
Me je pa prijetno presenetilo ime novega slovenskega verjetno teleskopa in ne daljnogleda. "Vega", lepo ime. Na našem Wikiju sem prečital v nekem članku (seveda ne vem več v katerem) da so v nekem znanem astronomskem observatoriju poimenovali teleskope v jeziku domačinov po Soncu, Luni, Veneri, ... Tudi zelo lepo. --Janez Novak 16:23, 11 mar. 2005 (CET)
Ja, seveda ga poznam. Ne se ga odrečt', jasno. Tudi sam sem hudomušno odgovoril. Ja, te štiri daljnoglede ESO - Evropskega južnega observatorija, ki so jih tudi računalniško-interferenčno 'povezali', da so menda sedaj najbolj natančni na površini Zemelje, so tako poimenovali. To sem nedavno zapisal pod lipo. Daljnogled sem mislil. Teleskop ni nič bolj 'prefinjena' naprava od daljnogleda, le reče se mu drugače - po tuje. Največji daljnogled na svetu je tako še vedno daljnogled in ne teleskop. Seveda, kdor želi biti 'smart' (pameten) bo pač rekel teleskop. Sam sem do sedaj na našo WP vnašal le daljnoglede:
Še natančneje so »astronomski daljnogledi«. Slovenija je članica EU - kdaj pa bo, na primer, sodelovala v projektih kot je ESO? --xJaM 16:48, 11 mar. 2005 (CET)


Hvala za pojasnitev daljnogled - teleskop. Do danes sem bil prepričan da je daljnogled tisto kar vozim v avtu s sabo. teleskop pa je tista ogromna stvar pod kupolo za astronome. Pa dokler živimo se učimo. Pa upajmo sa se bomo še dolgo učili.--Janez Novak 17:02, 11 mar. 2005 (CET)