Pogovor:Seznam zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Najprej, vse pohvale avtorici Pinky za tale seznam; napisan je res zgledno. Imam par pripomb:

  • malo me moti, ker so ponekod v prvem stolpcu napisane družine, drugod razredi,
  • če ima razdelek naslov znanstveno ime, bi namesto »vse na območju Slovenije domorodne vrste razen x« pričakoval seznam znanstvenih imen. Mogoče bi bilo treba navesti te vrste, ali pa popraviti naslov stolpca?
  • vsaka razpredelnica bi pmm morala biti navedena tudi v kazalu na vrhu strani.
  • »Takson vrste, katerih živali so zavarovane«. Ne razumem popolnoma. Morda je bilo mišljeno takson vrst?

--Eleassar pogovor 11:26, 24 november 2006 (CET)

Odgovor:

  • v prvem stolpcu napisane družine, drugod razredi ... to bom popravila, sem poskušala optimizirati prvotno tabelo (da bi jo skrajšala) - ampak ideja ni bila ok., ker seznam ne bo zaradi tega veliko daljši, bo pa še bolj pregleden
  • vse na območju Slovenije domorodne vrste razen x - to je prepisano direktno iz uredbe. Bi že sama dala seznam, če bi ga poznala. Če kdo pozna npr. vse domorodne vrste ptic, bi lahko naredil seznam in dodal semkaj povezavo nanj.
  • Takson vrste, katerih živali so zavarovane - Navajanja sistematskih enot v stolpcu »TAKSON« so le informativna ali za namene klasifikacije. »Takson vrste, katerih živali so zavarovane« pa je opredeljena posamezna dejansko zavarovana vrsta.

-- Pinky 12:00, 24 november 2006 (CET)

Potem bo prav »Takson vrste, katere živali so zavarovane« oz. še bolje »zavarovana vrsta«? --Eleassar pogovor 12:28, 24 november 2006 (CET)

Dober članek; ko bo pretežno pomodren in opremljen s slikami, pa bo odličen. Takrat si bo vsekakor zaslužil celo zvezdo. --Ziga 17:11, 22 februar 2007 (CET)

Školjke, mehkužci[uredi kodo]

Ni mi čisto jasno, zakaj so školjke ločene od mehkužcev. Pmm bi bilo treba to dvoje združiti (morda povečati raven naslova pri školjkah?). --Eleassar pogovor 09:41, 22 februar 2007 (CET)

Tako je bilo razporejeno v navedeni uredbi. Se pa strinjam, da školjke spadajo h mehkužcem ... jih bom združila. -- LP, Pinky 16:58, 22 februar 2007 (CET)

Coluber laurenti[uredi kodo]

Coluber laurenti, ki je sinonim za danes sprejeto znanstveno ime Hierophis gemonensis, sem odstranil s seznama plazilcev, ki niso domorodni v Sloveniji. Hierophis gemonensis je našteta že med domorodnimi slovenskimi plazilci. [1] --Eleassar pogovor 11:34, 22 februar 2007 (CET)

Zober[uredi kodo]

Kako je lahko zober pri nas zavarovana vrsta, če sploh ne živi v Sloveniji? A je to samo za vsak slučaj, če kakšen pride okrog? Kakor vem, jih imajo samo na Poljskem in v Belorusiji, pač, na tistem koncu. --Tone 16:06, 22 februar 2007 (CET)

Se strinjam s tabo ... ampak glede na uredbo Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah spada zober zraven ... če slučajno pride mimo :) -- LP, Pinky 16:53, 22 februar 2007 (CET)

Navedi vir[uredi kodo]

Manjkajoč podatek o viru je enak prej omenjenemu (sedaj ima številko 2) Stanje biotske raznovrstnosti. Pa sem pozabila kako narediti, da kaže na isti vir. -- LP, Pinky 18:11, 28 februar 2007 (CET)

Sem uredil. --Eleassar pogovor 09:57, 1 marec 2007 (CET)

Ohranitveno stanje[uredi kodo]

Mislim, da bi bilo uporabno, če bi tabelo dopolnili še s stanji ogroženosti taksonov, po IUCN ali drugem ustreznem viru (kot smo se dogovorili na Wikipedija:Ohranitveno stanje); lahko s kraticami, razloženimi na vrhu. Na seznamu je npr. školjka (Leiostyla lamellosa), ki je po IUCN že izumrla. --Eleassar pogovor 09:57, 1 marec 2007 (CET)

Huh, veliko dela .. se bom potrudila. A bi mogoče lahko v prvi tabeli (npr. za ježe ali katere druge vrste) to naredil ti. Da potem ne bo preveč dela z preoblikovanjem? -- LP, Pinky
Sem poskusil in nisem več prepričan, da je sploh smiselno. IUCN podaja kategorije za svetovno ogroženost, ta pa je za ogroženost v Sloveniji marsikje precej irelevantna. Morda bi bilo bolje, če bi samo uvedli polje Opombe ali pa napisali posebnosti kar ob imenu vrste. Tako sem zdaj dodal opombo k zgoraj omenjeni vrsti Leiostyla lamellosa. --Eleassar pogovor 13:37, 1 marec 2007 (CET)