Pogovor:Seznam letalskih asov po številu zračnih zmag

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

George A. Doersch je poleg tega uničil ,5 letala na tleh... --Ferdi 18:47, 13 januar 2006 (CET)

Kaj pomeni uničil je 0,5 letala na tleh ali pa celo 7,8 letala na tleh? To merijo po tem koliko je od letala uporabnega ostalo? --Ferdi

Ja, po napadu na sovražnikovo letališče pošljejo posebno merilno komisijo, ki izmeri, koliko letala je ostalo... Malo je edino problem, ker je to sovražno ozemlje,... ;) 0,5 pomeni, da sta ob napadu na letališče dva pilota uničila letalo, zaradi česar si delita zmago (zmage na tleh ne veljajo za naziv letalskega asa). Isto velja za X,33, X,30, X,83,... LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 20:01, 13 januar 2006 (CET)

Morajo pa zares ljubiti statistiko, da gredo meriti. So Američani tako dobro presenečali nasprotnikova letala nepripravljena na tleh oziroma so bili tako slabi piloti, saj vidim, da Jerryi prednačijo po številu trofej? --Ferdi 20:08, 13 januar 2006 (CET)

Seznam še ni dokončan; trenutno sem napisal vse letalske ase 100+ zmag in vse ameriške ase nad 6 zmag. Počasi dodajam. Skupaj jih imamo 5.600+. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 20:16, 13 januar 2006 (CET)
Mislim, da bi moral popraviti nekaj zastav, na primer slovenska in BIH zastava se takrat nista uporabljali. LP--Tone 16:09, 21 januar 2006 (CET)

Pri tem članku je potrebno upoštevati še nekaj. Različne države (letalske sile) so bile različno "stroge" pri priznavanju letalskih zmag. Tega se nekako spomnim iz spominov raznih letalcev. Najbolj radodarni v priznavanju zmag so bili Nemci, verjetno tudi iz propagandnih razlogov zaradi učinka na prebivalstvo. --Janez Novak 16:22, 21 januar 2006 (CET)

Kar se tiče 'slabosti' ameriških pilotv, ta seznam kar precej zavaja. Ameriški piloti (angleški mislim da tudi) so 'odradili' svoje in so jih umaknili od bojnih poletov. Prvi Američan na seznamu, če dobro vidim, je as asov Richard »Dick« Ira Bong s 40. sklatenimi sovragi ( v glavnem Oskarjev in Zekejev) in ga je (kot piše na en:) letalski general George Churchill Kenney, poveljnik Jugozahodno Tihomorskega področja (SWPA), na silvestrovo leta 1944 poslal domov for good (- za zmeraj). »Dick« je zatem postal testni pilot reaktivcev, na dan bombnega napada na Hirošimo 6. avgusta 1946 pa se je s svojim Zvezdnim utrinkom (F-14) kmalu po vzletu z Lockheedovega letališča v Burbanku smrtno ponesrečil. Kot vidim, na seznamu manjkajo ruski asi. O zastavah 'totalitarističnih' držav je že bil govor, tako da ne bi o tem tukaj. Morda bi veljalo v kakšen stolpec dodati 'nalepke' letalstev. --xJaM 17:51, 21 januar 2006 (CET)

Ker je toliko kategorij sem in tja, bi še vprašal kje je (če je) seznam vseh letalskih asov, oziroma katera kategorija ga nosi? Tale tukaj bi znal biti tak. --xJaM 17:59, 21 januar 2006 (CET)

Za Toneta: pri tujih pripadnih vojnih letalstev sem uporabil (današnje) zastave, tako da se to točno loči (glede Slovencev in Bošnjakov). Glede Janezove trditve je bilo dokazano, da so bile sovjetske trditve zelo neosnovane. Za nemške letalske ase nekatera društva vodijo zelo podrobne statistike glede, kdaj in kaj (npr. za Lasseta tukaj). Poleg tega je nemška pedantost to tudi preprečevala, saj so sami skrbeli za popolen seznam zmag, saj so glede na njih podeljevali nagrade in odlikovanja. Je pa drugo vprašanje predvsem ali so vsi piloti govorili resnico, kaj so kdaj sestrelili. To so najbolj elegantno rešili med prvo svetovno vojno, ko so nekaj časa priznavali le zračne zmage, ki so se zgodile nad lastnim zmagam, saj je lahko pilot zmago dokazal z razbitino letala. Glede Janijeve trditve: drži, da so jih umikali iz bojišča. To je posledica t.i. ture dolžnosti, saj potem ko so preživeli določeno število dni na fronti oz. v boju, so jih umaknili. Seveda so se lahko vrnili prostovoljno oz. so jim to prepovedali predvsem zaradi propagandnih vzrokov. Isto se je dogajalo tudi nemškim asom, ki so dosegli 100 ali več zmag, da so jih večkrat odstranili iz bojnih nalog ter jih uporabili za šolske in propagandne namene. To je tudi razlog, da imajo nemški letalci več zmag, saj so leteli več časa in bili tako bolje izkušeni. Eden najboljšim kazateljev izkušenosti vs. mojstrostvo vs. dolžina bojnega letovanja, bi bilo, če bi lahko primerjali letalske ase glede na dolžino letalskih zmag glede na določeno obdobje. Zaenkrat še nisem zasledil popolnega seznama na enem mestu (kot naj bi bil ta), ima pa npr ta stran sezname glede po konfliktih in ga tudi uporabljam kot enega izmed več virov. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 19:06, 21 januar 2006 (CET)

Članek je izredno velik in ima par napak (nekdo, ki je uničil 6 letal je med tistimi, ki so jih uničili 7, na primer). PMSM bi se ga splačalo razbiti na par manjših. --Burek 14:05, 4 junij 2006 (CEST)

Morda na Seznam letalskih asov, ki so sestrelili 5 letal, Seznam letalskih asov, ki so sestrelili 5,83 letal, Seznam letalskih asov, ki so sestrelili 6 letal in tako dalje? Odločno proti. --matijap | pogovor 14:47, 4 junij 2006 (CEST)
Naj ostane kar en članek. Se pa ne strinjam glede zastav, takrat so letali za Avstroogrsko ali za kraljevino Jugoslavijo ali pa za partizane, ne pa za republiko Slovenijo. Če je bil Slovenec, se lahko to napiše kot opomba. Eni angleški članki so pri tem tako dosledni, da imajo ločene zastave ZDA po številu zvezdic (ko so se priključevale nove in nove države, so dodajali zvezdice na zastavo.) --Tone 14:53, 4 junij 2006 (CEST)