Pogovor:Rudolf Maister

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Članek obravnava WikiProjekt Slovenska literarna veda. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Slogovni priročnik.

Slovenski borci in vojskovodje[uredi kodo]

Naj najprej začnem takole. Kakor vemo (kdor pač ve) nekdanji 'komunistični' režim ni protežiral Rudolfa Maistra, verjetno (ne bi se sedaj spuščali v podrobnosti) zaradi tega ker on ni 'maral' komunistov ali kakorkoli že. Ne vem. Itd. Verjamem in menim, kakor je tudi zapisano v članku Aleša Ariha o tem velikanu naše zgodovine, pa, da bo mogoče nekoč prišel čas (ali mogoče že je), ko bodo med velikane naše zgodovine začeli prištevati tudi osebnosti kot sta bila na primer Leon Rupnik ali Franc Frakelj. Za slednjega si lahko za primerjavo preberete trenutni (delno pretresljiv, sicer pa nerecenziran) članek o njem na angleški različici (Franc Frakelj). Velja tudi pogledati zgodovino članka o (znanih Slovencih) [Na primer naslednjo inačico, ki jo je prispeval neimenovani 68.234.200.53]. Podobno je tudi z dvema osebnostima, povezanima z našo polpreteklo zgodovino - Edvard Kardelj Sperans in Josip Broz Tito - prvi je bil po trenutnem angleškem članku vojni in politični hujskač, o Titu pa sicer lepše pišejo, vendar spet v sotvarju kot samodržec 'neke' --komunistične države--, pojma, ki ga poznajo od ne vem kod in sploh ne vem kaj mora/in/ali pomeni(ti). Upam tudi, da nekoč ne bodo slabo pisali in govorili o slovenskem borcu in partizanu Francu Rozmanu Stanetu. (Kot zanimivost naj povem, da v Celju od 2003 obstaja "cybercafe" z imenom Stane - kar kaže mogoče na to, da ga v modernem času spoštujejo). Saj vemo, da vsak narod potrebuje junake in to. Res pa je tudi obratno, da noben narod ne potrebuje žrtev! O Speransu bi članek na angleški wikipediji sicer popravil, vendar me moje (sicer mogoče dobro) znanje angleščine odvrača od tega, ker se včasih prenerodno izražam - večina uporabnikov tam pa velikokrat gleda samo na lepo/slogovno pravilno izražanje in manj ali pa sploh nič na vsebino. Upam tudi, da bo nastal lep članek o Maistru - saj si ga prav gotovo zasluži. Po mojem SM je bil borec tudi naš Jožef Stefan, čeprav se Franu Levstiku ni tako zdelo. V vsakem času in prostoru so ljudje kakor je bil naš (ne)dvoumni Ivan Maček Matija in z našim delom bomo prav gotovo prispevali k temu, da bi bila temna stran Wikipedije malo manj temna - recimo tako kot je temna temna stran Lune na znanem edinem kvadrofonskem albumu skupine Pink Floyd (Us and Them).

Rad bi se tudi še za časa življenja prepričal ali je bil kralj Samo karantanski vojskovodja ali bom moral še naprej verjeti, kar nam že desetletja govorijo zahodni Slovani in vzhodni Germani :-). Tudi tukaj velja podobno kot pri Speransu. Sam ne zmorem popraviti/urediti članka o Samu, vendar s skupno pomočjo, bi se to prav gotovo dalo brez problemov. Wikipedija je na nek način severna meja, Dobedob, Osankarica ali prizivni zagovor pred Ligo narodov leta 1936. Mek We Yadd. --XJam 16:25, 27 feb 2004 (CET)

Pika[uredi kodo]

Pika na koncu prve vrstice je pri vseh člankih. Odstranil sem jo namerno, da mi tisti, ki stvar popravi, tudi obrazloži, zakaj je potrebna. LP --Ghdf23e 18:28, 11 junij 2007 (CEST)

Namerno dogovorjena navada. --Andrejj 19:19, 11 junij 2007 (CEST)

Spet urejeno[uredi kodo]

Dodal slike. LP -Ena2 19:59, 9. julij 2007 (CEST)

Mesto smrti[uredi kodo]

bi trebalo poediniti: Umec ali Rakek, kot beremo pod sliko? Lepe pozdrave - HP

Mesto smrti, korektura[uredi kodo]

Oprostite: 1. Unec (ne Umec), 2. poenotiti (ne poediniti). Bil sem utrujen včeraj.

Članek spodaj pravi Unec pri Rakeku. Bom popravil. --xJaM 10:25, 27. januar 2009 (CET)

Je bil Maister potemtakem izdajalec ?[uredi kodo]

Je Rudolf Maister res izjavil, da Maribor razglaša za Jugoslovansko posest? Kje je citat oz. verodostojen vir? Saj Jugoslavije tedaj ni bilo. Slovenija, katere matična država je bila Avstrija je bila okupirana na zahodu s strani kraljevine Italije in na vzhodu s strani kraljevine Srbije - torej vojni plen. Ta izjava bi namreč Maistra spremenila v navadnega kolaboranta s Srbsko stranjo, kar pa dvomim. Kar sem bral Maistrove literature, bolj razumem, da se je Maister boril za meje Slovenske politične tvorbe, nikakor pa ne za povezavo s sovražno Kraljevino Srbijo. Že logično sklepanje pove, da so se ga po dokončni srbski okupaciji želeli, kot moteč element rešiti. Kot izhodišče bi morali vzeti literaturo tedanjega časa in ne poznejšo, ki je bila okužena s Srbsko propagando. Podobna propaganda je v miselnosti, da smo s Koroškim plebiscitom Slovenci izgubili Koroško - Koroška je namreč ostala v svoji matični državi in je bila edini del Slovenije, ki ni bila okupirana po I. svetovni vojni. Črnogorci so dilemo o prostovoljni združitvi s Srbijo po I. svetovni vojni že rešili na državnem nivoju - Petroviči so zbežali tik pred zdajci in se izognili pokolu oz. usodi carja Nikolaja in njegove družine. V Sloveniji pa je indoktrinacija tako močna, da še vedno zgodovino pišemo tako kot so nam jo napisali v Beogradu. Lander 14:10, 12. junij 2011 (CEST)

Sem potreboval leto dni, da sem prišel na čisto... Majster ni razglašal Maribora za Jugolovansko posest. To je bila politična interpretacija političnih struj naklonjenih združenju v enoten jugoslovanski narod in jugoslovanski jezik. Ta interpretacija se danes pojavlja praktično vseh virih, ki nekritično prepisuje neko trditev. Pravilni Maistrov izrek je bil "Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!". S tem je tudi razrešen dvoma o kolaboraciji s Srbijo. Pomemben je tudi vrstni red saj ni izrek v vrsnem redu "Maribor razglašam za posest Države Srbov, Hrvatov in Slovencev in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!. Kar se tiče verodostojnosti Rudolfa Maistra je ta "malenkost" izredno pomembna. Lander 21:35, 26. oktober 2012 (CEST)

Šmohor[uredi kodo]

Na tej strani sem našel sledečo napako:

V poglavju Obramba Štajerske beremo:

od Radgone do Šmohorja v Ziljski dolini na Koroškem.

Povezava za Šmohor je napačna: to je Šmohor na avstrijskem Koroškem, in ne Slovenski Šmohor. Ne vem, kako bi spremenil povezavo - mora biti na http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0mohor_%28Avstrijska_Koro%C5%A1ka%29 -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Chaim54 (pogovorprispevki) 10:47, 19. december 2012‎.

Kako se dela z notranjimi povezavami v Wikipediji je razloženo na strani Wikipedija:Vadnica (Notranje povezave). Za ta primer konkretno mora biti potemtakem [[Šmohor (Avstrijska Koroška)|Šmohorja]] namesto [[Šmohor]]ja. Poskusi. — Yerpo Ha? 11:06, 19. december 2012 (CET)

Boj za severno mejo 1918 - 1920[uredi kodo]

Ali mogoče ne bi bilo bolje, če bi ustvarili nov članek posvečen boju za severno mejo? Nekako nerodno je, da so vsi podatki o tem le tukaj. Ali mogoče tak članek že obstaja? M11rtinb (pogovor) 12:04, 21. september 2014 (CEST)