Pogovor:Protesti in izgredi v Ljubljani 5. novembra 2020

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Protesti in izgredi v Ljubljani 5. novembra 2020.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Poimenovanje storilca[uredi kodo]

@Jay Hodec: Storilec že ima kriminalno preteklost, se je že pojavil v medijih. Ravno zaradi njegove že obstoječe kriminalne kartoteke bi sam ime pustil. Wikipedija:Biografije živečih oseb pravi, da za nejavne osebe vključujemo podatke, ki so pomembni in preverljivi. Skoraj vse objave o obsodbi so imele ime storilca, je pa ta informacija v tem primeru pmm dovolj pomembna. A09090091|(pogovor) 11:16, 19. junij 2021 (CEST)[odgovori]

   "V nejasnih primerih je splošna smernica »ne povzročaj škode«. Wikipedija ni tabloid, temveč enciklopedija. Ne pritiče nam, da bi pisali senzacionalistično [...]"
Smernice na ang. wiki so še bolj obsežne in bolj natančno opredeljujejo, kdo je nejavna oseba (Wikipedia:Who is a low-profile individual).
   "Editors must take particular care when adding information about living persons to any Wikipedia page. [...] Privacy of names Caution should be applied when identifying individuals who are discussed primarily in terms of a single event. When the name of a private individual has not been widely disseminated or has been intentionally concealed, such as in certain court cases or occupations, it is often preferable to omit it, especially when doing so does not result in a significant loss of context. When deciding whether to include a name, its publication in secondary sources other than news media, such as scholarly journals or the work of recognized experts, should be afforded greater weight than the brief appearance of names in news stories. Consider whether the inclusion of names of living private individuals who are not directly involved in an article's topic adds significant value." - Wikipedia:Biographies of living persons
Torej ... Osebno smatram, da smo za omenjeno osebo že vključili vse relevantne podatke. Ime storilca(-ev) se mi tu samo po sebi ne zdi pomembno, ker ne pripomore k boljšemu razumevanju obravnavane teme. Da ima oseba kriminalno preteklost po moje ne pomeni, da gre za javno osebo oz. da mu ne pripada pravica do zasebnosti. Tudi če je bil recimo pred nekaj leti omenjen v medijih zaradi npr. preprodaje prepovedane droge ali nasilništva ali karkoli že, to samo po sebi ne pomeni, da je javna/javnosti širše znana oseba.
V prispevku sem sicer poimensko omenil Anisa Ličino, a zgolj zato, ker se je sam javno/medijsko izpostavljal, omenilo pa ga je tudi bistveno več virov v več različnih kontekstih. Prav tako je v besedilu wiki prispevka večkrat omenjen; brez navedbe njegovega imena tako ne bi bilo jasno, da gre za isto osebo.
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 11:51, 19. junij 2021 (CEST)[odgovori]
Poročamo po virih, torej mi ne (oz. jaz, ti, kdorkoli) ne piše senzacionalistično/škodljivo osebi, ker so za to v ozadju viri. When deciding whether to include a name, its publication in secondary sources other than news media, such as scholarly journals or the work of recognized experts, should be afforded greater weight than the brief appearance of names in news stories nam nič ne pomaga, ker razen sodišča imena niso objavili drugi organi, policija ga ne bi zaradi GDPR. A09090091|(pogovor) 14:17, 19. junij 2021 (CEST)[odgovori]
To, da je ime (storilca oz. posameznika na splošno) omenjeno v zanesljivih citiranih virih še ne pomeni, da ga je smiselno omeniti tudi v wiki prispevku, še posebaj, če omemba nikakor ne obogati vsebine. Prispevek je bralcu enako razumljiv, če se storilca ne poimenuje, hkrati pa je storilec v virih omenjan zgolj zaradi tega incidenta (torej storilec ni ravno javna oseba).
Ne vem čisto, kaj je tvoj argument v drugem delu odgovora ...
Lahko sicer povprašamo še druge urejevalce, kaj menijo.
-J Jay Hodec (pogovor) 14:36, 19. junij 2021 (CEST)[odgovori]