Pogovor:Programsko piratstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Je "programsko" piratstvo primeren izraz? Gre navsezadnje tudi za prenašanje drugih datotek, filmov, knjig, slik itd., ki niso programi. --Wikipedius Rex 14:15, 2. maj 2013 (CEST)

Prestavimo na 'informacijsko piratstvo'? Kakšen drug predlog? --Eleassar pogovor 19:58, 2. maj 2013 (CEST)
Kršitev avtorskih pravic (en:Copyright infringement)? Samo potem bi bilo obdelati še kakšen drug vidik te problematike, ne samo nepooblaščenega kopiranja. — Yerpo Ha? 20:01, 2. maj 2013 (CEST)
Po moje lahko pustimo ta članek na Piratstvo (avtorske pravice), ga razširimo in uporabimo Programsko piratstvo samo za piratstvo v zvezi s programsko opremo (ki je itak kategorija zase). --Wikipedius Rex 11:55, 3. maj 2013 (CEST)
Pmm je 'piratstvo (avtorske pravice)' dokaj neroden naslov, ki ga lahko zamenjamo z ustaljeno frazo: informacijsko piratstvo, programsko piratstvo, ali kršitev avtorskih pravic. --Eleassar pogovor 12:36, 3. maj 2013 (CEST)

Kaj pa računalniško piratstvo; PMM najbolje zajema sedanjo vsebino članka? Informacijsko piratstvo je zavajajoč pojem, saj bistvo piratstva ni kraja in prenos informacij, temveč nezakonit prenos programske opreme in multimedije do končnega uporabnika. Lov na infomacije (zlasti tiste v lasti korporacij) je stvar hekerstva in ne piratstva. M♦Zaplotnikprispevki 12:53, 3. maj 2013 (CEST)

Meni je prav. Tudi to je ustaljena fraza. --Eleassar pogovor 12:54, 3. maj 2013 (CEST)
Kaj pa piratstvo, ki nima veze z računalniki (resda ga skoraj več ni) - presnemavanje kaset, verižno pošiljanje ...
Nista informacijsko in programsko piratstvo oblika kršitve avtorskih pravic? Piratstvo (avtorske pravice) potemtakem zajema vse našteto. Vprašanje je, ali se piratstvo nanaša na vsakršno kršitev avtorskih pravic ali samo avtorjevih pravic distribucije. Članek bi tako ali tako moral biti bolj širok. --Wikipedius Rex 13:07, 3. maj 2013 (CEST)
Seveda sta to obliki kršitve avtorskih pravic. Gre za to, da se članek dotika še drugih vidikov piratstva, ne samo avtorskih pravic; recimo vpliva na glasbeno industrijo, kjer veliko glasbenikov spodbuja piratstvo zaradi možnosti zastonjske avtopromocije. Naslov Piratstvo (avtorske pravice) pa implicira, da članek govori samo tem vidiku piratstva.
Kolikor vem, se izraz piratstvo pred dobo domačih računalnikov (Spectrum, PC) in igralnih konzol ni uporabljal; je pa to obdobje sovpadlo z širitvijo analognih nosilcev videa in zvoka (kasete), ki so omogočali presnemavanje; ta oblika piratstva bi PMM sodila v poseben članek. M♦Zaplotnikprispevki 13:23, 3. maj 2013 (CEST)
Pred dobo domačih računalnikov načeloma nisi mogel kar počez kopirati programja, posnetega analogno/magnetno (kasete, bralne magnetne kartice), saj so imeli tedaj, v glavnem mainframei, za prenosno shranjevanje svoje škatle, kompatibilne po navadi z ničemer. Piratstvo, ali kakorkoli to pač imenujemo, je povezano tudi z zmožnostjo. Tudi na Karibih nisi mogel biti klasični pirat, če nisi imel vsaj ladje in dobre posadke, pa seveda hrabrosti. --xJaM (pogovor) 11:47, 10. maj 2013 (CEST)