Pogovor:Porabski Slovenci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Porabski Slovenci.
Stran ni namenjena splošnim debatam o temi članka.

Pravila za članke

Vidim, da so se Madžari pošteno razpisali na to temo, samo kaj, ko nič ne štekam --Heretik 11:42, 28. oktober 2007 (CET)

Samo en Madžar-ski Slovenc ... --Andrejj 20:27, 12. april 2010 (CEST)

Slog, prevedi[uredi kodo]

Iz članka sem odstranil predlogi, ker se mi zdi da sta v konkretnem primeru povsem neupravičeni in kontraproduktivni. --Jalen 13:57, 13. april 2010 (CEST)

Andrejj je delal to, ker zdaj vse članke ožigosa, ki pišejo o prekmurski in porabski temi. Dončecpogovor 14:02, 13. april 2010 (CEST)

Statistika[uredi kodo]

V celi državi pribl. 5000 Slovencev živi. Dončecpogovor 14:10, 13. april 2010 (CEST)

Približne številke žal ne pomagajo. Treba je navesti točno statistiko in vire zanjo.--Jalen 14:12, 13. april 2010 (CEST)

To je problema, da več Slovencev ne vzame njegove narodnosti, tako uradna statistika ne zna dokazati tistih Slovencev. Dončecpogovor 14:15, 13. april 2010 (CEST)

Porabsko narečje je enako s prekmurščino[uredi kodo]

To je grozno, da vir treba trditvi, da je porabsko narečje delo prekmurščine. Saj v članku prekmurščina tudi tam je porabsko narečje v naštevanju prekmurskih narečij. Vsaki ljudje znajo, da Porabje in Prekmurje nekoč sta bili enotna pokrajina na Ogrskem do trianonske mirovne pogodbe, zaradi tega je jasno, da je porabsko narečje spada v skupini slovenščine med Muro in Rabo. Dončecpogovor 18:15, 4. marec 2011 (CET)

Načeloma je treba za vse trditve napisati vire, res pa je, da se tega ne držimo zelo striktno. Ampak, če praviš, da je splošno znano, da je porabščina del prekmurščine, potem boš z lahkoto našel knjigo, v kateri to piše in napisal opombo. Bo najmanj razburjanja in najbolj v skladu s pravili. --IP 213 18:33, 4. marec 2011 (CET)

Najnovejša knjiga o Porabju od Francija Justa (ISBN 978-961-255-017-2) tudi napiše stike porabskega narečja z goričkim narečjem prekmurščine, ker nekoč je bilo goričko podnarečje. Dončecpogovor 07:14, 5. marec 2011 (CET)

Res, da je nekoč bilo goričko podnarečje, ampak po drugi svetovni vojni malo se oddaljalo od goričkega narečja. Seveda Zorko drugačno piše, da je danes tudi podnarečje, ampak ona še tudi prizna, da ima porabsko narečje zelo veliko prekmurskih arhaizmov, največ v števanovskem govoru. Znotraj porabskega narečje je števanovsko podnarečje je najbolj arhaično, skoraj posebno prekmursko narečje tudi(!), samo gornjeseniško podnarečje stane blizu goričkega narečja. Dončecpogovor 07:28, 5. marec 2011 (CET)

Dončec, tvoja porabščina se sliši/bere precej drugače od prekmurščine. Čisto možno je, da je zato krivo dolgo obdobje železne zavese in dejstvo, da je imela porabščina dolgo časa zelo malo stika s prekmurščino. Predvidevam tudi, da so ljudje doma govorili pretežno madžarski jezik. Kakorkoli, na porabski jezik je imela v prejšnjem stoletju mnogo večji vpliv madžarščina kot slovenska prekmurščina. To se zelo pozna tudi pri tvoji sintaksi. Pišeš nemogoče stavke in vsako tvoje urejanje je treba popravljati. Pojdi na tečaj slovenščine, ali pa si po vsakem urejanju kar sam napiši tablo {{slog}} oz. {{prevedi}} Ziga 09:16, 5. marec 2011 (CET)

Samo to je zdaj vprašanje, ali porabsko narečje je delo prekmurščine, ker nekateri ljudje so podvomili to dejstvo. Dončecpogovor 10:17, 5. marec 2011 (CET)

Hmja. Izgleda, da obstajata samo 2 možnosti; da je porabščina:

  1. prekmursko/goričko podnarečje
  2. samostojno slovensko narečje (ker avstrijsko ali madžarsko zagotovo ni).

Boš pa ja našel kak vir? Na prekmurščino je poleg slovenščine vplivala nemščina, madžarščina in hrvaščina. Na porabsko narečje verjetno tudi, samo da je bolj pod vplivom madžarščine. Ta teden imamo z zamejstvom same težave... Ziga 11:04, 5. marec 2011 (CET)

Torej porabski govor je narečje prekmurščine, prekmurščina pa eno specifično slovensko narečje, torej porabsko narečje ni samostojno slovensko narečje, če tak gledamo podnarečje slovenskega jezika. En vir sem že pisal od Francija Justa, treba napisati naslov Emberšičeve disertacije, samo ne vem, če bom jo našel. Dončecpogovor 11:17, 5. marec 2011 (CET)

Ziga verjetno si iz Ljubljane in nimaš pojma o Prekmurščini in Porabščini. Prekmurščina in Porabščina se še vedno slišita zelo podobno in sta oba Vendska jezika (Lingua Vandalica). Očitno si eden izmed slovenskih fašistov, ki nikoli niso priznavali Prekmurščine, Porabščine kot knjižnega jezika. Časopisi v Prekmurskem in Porabskem jeziku še vedno izhajajo, kljub prepovedi. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:109.182.114.97 (pogovorprispevki) 13:54, 27. november 2012‎.

Izgleda da si še nov, in ne veš, da tukaj z osebnimi napadi in sklicevanjem na nesprejete lingvistične hipoteze (tisto o "vendskih jezikih") ne boš kaj dosti dosegel, ampak to bi lahko kot razumen človek že predvideval... — Yerpo Ha? 14:16, 27. november 2012 (CET)