Pogovor:Poimenski seznam astronavtov

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kaj bi utegnil biti spationavt? --AndrejJ (pog., prisp.) 20:51, 18 januar 2006 (CET)

Mogoče bi utegnil prebrati kakšno stvar, preden postavljaš taka vprašanja in bi ugotovil, da je to pač francoski izraz za astronavta. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 21:00, 18 januar 2006 (CET)

Hvala za prijazno pojasnilo... Ja, Janez ima res prav... --AndrejJ (pog., prisp.) 21:06, 18 januar 2006 (CET)

Prijazno ni bilo ravno. Ali bi mi kdo lahko (prijazno) pojasnil ali izraza spationavt in tajkonavt v slovenščini res uporabljamo? PMSM spationavt in tajkonavt v slovenščini nista enakovredna izraza kot sta kozmonavt in astronavt. Pa tudi zakaj imamo članke pod astronavti, če so bili prvi astronavti kozmonavti? Če pa smo že natančni, je najbolj v redu izraz vesoljec (čeprav morda kdo to uporablja za nezemljana). Ko bodo v vesolju slovenski astronavti, bomo verjetno prevzeli tudi to besedo. Ne vem zakaj ljudje na Zahodu (v katerega bi se radi postavljali tudi sami) ne marajo dosežkov iz 'totalitarističnega' 'režima', saj gre tudi za dosežke celotnega človeštva. Že beseda kozmonavtika sama je tak dosežek... --xJaM 10:43, 19 januar 2006 (CET)

Iz Klemnovega dodatka k astronavtu se sedaj lepše vidi kako stojito stvari pri tem. --xJaM 11:41, 19 januar 2006 (CET)

Torej prvi kozmonavt je bil Gagarin. Kdo pa je bil prvi astronavt po definiciji (kdo je bil prvi natreniran/usposobljen), pa je potrebno še ugotoviti. Sicer je bil prvi usposobljen prav Gagarin, ker je imel usposobljeno kapsulo/raketo nosilko/itd. Kdo pa je bil prvi usposobljen na tleh, pa je verjetno težko dokazati - tako, da je ameriška definicija bolj šepava v tem primeru. --xJaM 11:45, 19 januar 2006 (CET)

Ker prvi astronavt po definiciji je bil tudi nadomestni astronavt za Gagarina, ki je bil mislim da Titov, če se prav spomnem. --xJaM 11:48, 19 januar 2006 (CET)

Poglej si ta seznam. Ameriški program se je začel skoraj dve leti pred sovjetskim. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 12:10, 19 januar 2006 (CET)

Vem zanj. Ja, tako ali tako, prvi so bili po definiciji in po splošnem prepričanju astronavti prve skupine (Mercuryjevih sedem, Izvirnih sedem, Astronavtska skupina 1): Malcolm Scott Carpenter, Leroy Gordon »Gordo« Cooper mlajši, John Herschel Glenn mlajši, Virgil Ivan »Gus« Grissom, Walter Marty Schirra mlajši, Alan Bartlett Shepard mlajši in Donald Kent »Deke« Slayton, čeprav je bil Shepard bolj prvi od prvih. Shepard tudi ni letel orbitalnega leta, vendar njegov let velja za vesoljski polet. Za vesoljske polete veljajo tudi leti X-15 in SpaceShipOne. Po definiciji so bili prvi astronavti vsi v podobni prvi skupini (kvalificiralo se jih je 12+8 - Skupina 1 Vojnega letalstva: Ivan Nikolajevič Anikejev, Valerij Fjodorovič Bikovski, Gagarin, Viktor Vasiljevič Gorbatko, Vladimir Vasiljevič Komarov, Aleksej Arhipovič Leonov, Grigorij Grigorjevič Neljubov, Andrian Grigorjevič Nikolajev, Pavel Romanovič Popovič, Titov, Georgij Stepanovič Šonin in Boris Valentinovič Volinov, ter Pavel Ivanovič Beljajev, Valentin Vasiljevič Bondarenko, Valentin Ignatjevič Filatjev, Anatolij Jakovlevič Kartašov, Jevgenij Vasiljevič Hrunov, Mars Zakirovič Rafikov, Valentin Stepanovič Varlamov in Dimitrij Aleksejevič Zaikin) v tedanji SZ. Astronavti iz ameriške Skupine 1 so morali po Ikeovi zahtevi biti tudi vojaški testni piloti. Drugače pa ta skupina ni bila prva - saj je Vojno letalstvo ZDA v Programu MISS 25. junija 1958 izbralo devet kandidatov (tudi testnih pilotov) (Neil Alden Armstrong, William Bridgeman, Albert Scott Crossfield, Iven Carl »Kinch« Kincheloe mlajši, John B. McKay, Robert Aitken Rushworth, Joseph Albert Walker, Alvin White in Robert Michael White) za zmago v vesoljski tekmi pred Sovjeti. Pri tem bi uporabili v raketo nosilko predelano balistično raketo Thor. --xJaM 13:08, 19 januar 2006 (CET)

MMG na tem seznamu je pri Zaikinu napaka. Ime mu je bilo namreč Dimitrij. --xJaM 13:12, 19 januar 2006 (CET)