Pogovor:Peter Florjančič

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nekaj možnih virov za razširitev članka[uredi kodo]

Ob smrti[uredi kodo]

  • MMC RTV SLO: Umrl je izumitelj Peter Florjančič - vraglolije v šoli, trikrat milijonar in trikrat bankrotiral, tudi dejaven športnik in glasbenik... (tudi 2 video posnetka, ref. na razstavo ob njegovi 100-letnici)
  • Siol.NET Novice: Umrl je veliki izumitelj Peter Florjančič - tudi o tem, kako so ga novi izselili lastniki Blejskega hotela Kompas, kjer je do tedaj imel tudi pisarno (video in objava)

Ob stoletnici[uredi kodo]

  • Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje: Ob stoletnici - zasluge in tradicija prednikov, težave s šolo, nabor v nemško vojsko ob zasedbi Jugoslavije in zaigranje lastne smrti, da je lahko prebegnil v Švico ne da bi se Nemci znesli nad sorodniki... Tudi vir o družini (žena, hčerki)...
  • Obrazi slovenskih pokrajin: FLORJANČIČ, Peter - več podrobnosti o družini, šolah, izumih (za več izmed njih tudi malo kdaj in kje) - doslej najboljši najden vir za razširitev
  • Dnevnik, ob otvoritvi razstave ob 100-letnici: Peter Florjančič, izumitelj: Mojih sto let življenja je bilo pravljica - dober občutek, a zahteva registracijo in brezplačno dostopno le naročnikom, zato še nimam mnenja o uporabnosti
  • Delo: Legendarni izumitelj Peter Florjančič in njegovih sto let - zlasti kar drugje manjka o športni poti in prebegu ob začetku II. svetovne vojne, omenja tudi gimnazijo Poljane, na kateri je bil najslabši dijak, in tekstilno, kjer je bil najboljši (česar v drugih virih doslej nisem našel).
Pred tem je bil blizu smrti leta 1939 v dresu smučarskega skakalca jugoslovanske reprezentance v Garmischu. Po prvi seriji je vodil z 81 metri, ob drugem skoku pa so se mu odpele smuči. 

Sicer[uredi kodo]

  • Delo (Sobotna priloga, 2011): Peter Florjančič: Izumitelj mora imeti fantazijo Boga - vir za marsikaj, med drugim tudi za to, da je Custeau dobil Calypso od kneza Rainerja... Sicer prvi izum zase in mamo brisanje smrklja itd., da ni treba prati cele srajce ali suknjiča zaradi smrkavega rokava... Odlično, čeprav bi za marsikatero reč rad še kak vir, ki se sklada. Slika skakalca tam je (morda? kako preveriti?) njegova.
  • Alchetron: Peter Florjančič - kolaž z njegovo izkaznico amaterskega športnika potrjuje, da je slika skakalca njegova; trditev, da je bil pri 16 leten najmlajši udeleženec iz KYug-e na zimski olimpijadi 1936 v Garmishu. Trditev v en WP potrjuje Marjan Žiberna, a mi tam navedeni vir ni dostopen (permanent dead link). Preverjanje (Peter Florijančič na seznamu udeležencev in rezultat prvega skoka iz ) se še ne sklada, treba poskusiti recimo v Olymics at sports-reference.com.
  • BBC News: https://www.bbc.com/news/world-europe-54991711 - potrjuje udeležbo na olimpijadi in daje podrobnosti o prebegu v Švico in še čem. Njegove plastične zadrge so lepo prenesle pranje in vse je kazalo na tudi poslovni uspeh, toda s tedanjimi termoplasti niso prenesle temperature pri likanju.

Marjan Tomki SI (pogovor) 16:37, 21. september 2023 (CEST)[odgovori]