Pogovor:Papež Janez XXIII.

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Čudež ali naravni pojav?[uredi kodo]

Ob tem se je izkazalo, da je bilo njegovo telo izjemno dobro ohranjeno, kar Cerkev uradno pripisuje pomanjkanju kisika v zapečateni trojni krsti, ne pa čudežu, za kar so ga brez dvoma imeli številni verniki.

Tako piše v članku o Papežu Janezu XXIII. Glede te trditve bi bil dobrodošel citat. Dvomim, da Cerkev o tem daje tako hitro tako določeno izjavo. Kljub trojni krsti se le redkokatero truplo ohrani. Podobna uganka so tudi ohranjena trupla v Pušji vasi (Venzone) v Beneški Sloveniji. Vsekakor take trditve (niti da je čudež niti da je točno določen naravni pojav) ni treba kar iz rokava stresati, ker je zadeva veliko bolj zapletena, kar bo potrdil vsak resen znanstvenik.

Ne bi bilo prav, da bi se bali čudežev ko vrag križa in da bi vernikom pripisovali tako naivnost, da bodo kar vsak nerazložljiv naravni pojav imeli že za čudežen. Vsekakor se danes bolj nagibamo (žal in verni in neverni) k Straussovemu stališču: on je namreč iz evangelijev črtal vse čudeže, kar je tudi svojevrstno nasilje. --Stebunik 21:38, 10. december 2010 (CET)

Sem popravil, da Cerkev dobro ohranjenost uradno pripisuje balzamiranju in pomanjkanju kisika, tako je tudi v EN:WP. Vir: Na dnu strani je razloženo, da je zdravnik na pobudo in z dovoljenjem Vatikana v papeževo truplo vbrizgal posebno substanco, ki je ustavila razkrajanje. Citat (angleško): "A young doctor named Gennaro Goglia was credited by some with a medical miracle for preserving Pope John XXIII with a special liquid after his death in 1963 of stomach cancer. He was drafted by the Vatican to join a team that inserted the formula into the dead pontiff’s stomach hours after his death to stop decomposition." — M۞Zaplotnik(prispevki) 22:26, 10. december 2010 (CET)[odgovori]

Zunanje povezave - preglejte tukaj[uredi kodo]

V eni povezavi je bil baje spam, sem tisto izbrisal. Upam, da bodo te povezave v redu. Če so, jih bom prenesel v članek.
Hvala pa tudi Zaplotniku za pojasnilo. Tako je pa že sprejemljivo!--Stebunik 23:25, 10. december 2010 (CET)
Vse gornje povezave so dobre. Ravno nekaj urejam info-okno, pa jih bom vstavil v članek. --Stebunik 20:38, 24. februar 2011 (CET)

Izobčenje Fidela Castra?[uredi kodo]

Papež Janez XXIII. je 3. januarja 1962 po doktrini Pija XII. iz leta 1949, ki je katolikom prepovedala podporo komunističnih režimov, izobčil Fidela Castra.

Tako piše v članku. Za ta – in še za nekatere druge – bi bilo potrebno navesti vir. Samo po sebi to ne bi bilo nič posebnega – ampak ni v slogu tega papeža, ki je poudarjal „aggiornamento” in se je prikupil celo sovjetskemu komunističnemu voditelju Nikitu Hruščevu, da je njegov zet obiskal papeža, kar je bila takrat velika senzacija. Zato se skoraj neverjetno sliši, da bi ta papež koga izobčil.--Stebunik 13:11, 13. oktober 2013 (CEST)[odgovori]