Pogovor:Kriptologija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Odstranil sem interwiki, saj je le preusmeritev na drugi članek in lahko tako zmede bralca, da obstaja tak članek (poleg tega pa naredi zmedo pri botu). lP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 17:52, 1 januar 2006 (CET)

Odstranil sem {{merge}}, ker a) ne more mešati vede in discipline, b) ker Vojna enciklopedija loči ta dva pojma, c) ker tudi :en loči ta dva pojma,... LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:02, 1 januar 2006 (CET)

Ni videti, da en: hudo loči, poglej članek en:Cryptology. Sicer pa začenjam vse bolj razumevati Janeza ... --AndrejJ (pog., prisp.) 18:08, 1 januar 2006 (CET)

Preberi si prvo poglavje: The study of how to circumvent the use of cryptography is called cryptanalysis, or codebreaking. Cryptography and cryptanalysis are sometimes grouped together under the umbrella term cryptology, encompassing the entire subject. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:11, 1 januar 2006 (CET)

Ja, in v katerem članku to piše? --AndrejJ (pog., prisp.) 18:14, 1 januar 2006 (CET)

en:Cryptography. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:17, 1 januar 2006 (CET)

Hja, torej na en: je kriptologija omenjena (v sicer 10x daljšem) članku o kriptografiji. Pri nas pa bomo (pardon, boš) naredili za vsako zadevo svoj članek? --AndrejJ (pog., prisp.) 18:20, 1 januar 2006 (CET)

Članek je že. Glede na tvoj odnos, tudi ne pričakujem, da boš ti naredil kaj drugega kot postavljal taka vprašanja. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:26, 1 januar 2006 (CET)

Zanimivo je, da imamo Astrometrija in Astrofizika, pa ni nikjer predloga za združitev. Pa je v prvem dosti manj besedila. Daj se že enkrat nehaj obešati na vsak moj ali vojaški članek, ker tako obnašanje ne vodi nikamor. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:28, 1 januar 2006 (CET)

Nisem še videl (prepričljivega) odgovora zakaj potrebujemo dva članka. Ne obešam se na vsak tvoj ali vojaški članek, ker nimam časa, ustavim pa se tam, kjer menim, da so lahko stvari boljše. --AndrejJ (pog., prisp.) 18:32, 1 januar 2006 (CET)
Ko že omenjaš "članek" astrometrija, zanimivo kdo je avtor... --AndrejJ (pog., prisp.) 18:33, 1 januar 2006 (CET)

Se ne obešamo, ne ... Zakaj misliš, da sem ga omenil - da vidim tvojo reakcijo in eko. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:35, 1 januar 2006 (CET)

Morda razložim po slovensko: predlog za združitev dveh člankov ni obešanje. Razen z užaljenostjo (moj članek) - (me) še nisi prepričal, zakaj bi naj ne združili člankov. --AndrejJ (pog., prisp.) 18:41, 1 januar 2006 (CET)

Ker kot kaže, ne bereš mojih komentarjev: to sta dve stvari, ki sta povezani, a je ena podkategorija druga. Tudi nikjer ne vidim tvojega komentarja zakaj bi mogli združiti? Kakor je matematična logika disciplina matematike, imate obe svoj članek. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:45, 1 januar 2006 (CET)

Tudi kriptografija in kriptologija sta povezani, oziroma je ena podkategorije druge; tule pravijo Kriptologija = kriptografija + kriptoanaliza. Seveda lahko imata obe svoj članek, ne pa "članek".--AndrejJ (pog., prisp.) 18:50, 1 januar 2006 (CET)

Nikjer ne vidim, da imaš preprečeno urejanje oz. dodajanje vsebine. KJV ni prepovedano vnašati škrbin, razen če gre step za tvoja "ni vse v pravilih" oz. za kakšna tvoja "interna pravila", s katerimi pa nismo vsi seznanjeni. lP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:52, 1 januar 2006 (CET)

Verjetno si zgrešil koncept Wikipedije in predvsem Kaj Wikipedija ni. V osnovi gre za pisanje člankov in ne (še posebno za sistematično) ustvarjanje škrbin. --AndrejJ (pog., prisp.) 18:59, 1 januar 2006 (CET)

Torej tvoj edini problem je, da je članek trenutno škrbina? Kolikor jaz vem (KJV), je trenutno dobro škrbina: ima definicijo, je slogovno urejen, je primerno označen, je wikificiran,... Zanimivo, da te Janezovi članki stila Gasilska oprema ne motijo. Poleg tega med dolgimi članki (recimo prvih 100), vidimi več mojih člankov kot tvojih (mislim brez seznamov seveda). LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 19:09, 1 januar 2006 (CET)

Dolžina ni pomembna :-) oziroma nimam kompleksov, ker je "moj" članek šele na 241. ali 254. mestu. --AndrejJ (pog., prisp.) 19:27, 1 januar 2006 (CET)

Joj, joj. Saj so se novoletni prazniki komaj končali, pa se že kregamo/te. Astrometrija se (lahko) precej razlikuje od astrofizike, tako da imamo lahko samostojen članek o njej. Res je članek 'Klemnov', lahko pa bi bil tudi moj. Ob priliki in ob dovolj časa ga bom dopolnil. Zapletlo se je tudi pri Tutteju. Sam sem navedel, da je bil kriptoanalitik in sem ga povezal na kriptoanalizo. Kasneje je Klemen popravil na kriptograf in dodal kategorijo »Angleški kriptologi«. Še kasneje sem Tutteja prelevil v kriptologa, verjetno predvsem zaradi kategorije. Še kasneje, 1. janarja je Janez popravil kategorijo na »Angleški kriptografi«. Načeloma najpravilneje bi bilo »Angleški kriptoanalitiki«, vendar, če bo obstal dogovor, da ne členimo naprej, bo »Angleški kriptologi« v redu, tako da je Klemen pravilno nazaj popravil. PMSM bi lahko imeli dva ločena članka o kriptologiji in kriptografiji (in tudi celo o kriptoanalizi), če bo dovolj kakovostnega besedila. --xJaM 16:19, 3 januar 2006 (CET)

Če se malo navajam: Seveda lahko imata obe svoj članek, ne pa "članek". --AndrejJ (pog., prisp.) 16:51, 3 januar 2006 (CET)