Pogovor:Kopišček

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Etimologija[uredi kodo]

Bilo bi dobro, če bi lahko kdo, ki pozna izvor te besede, (morda v novem razdelku etimologija) pojasnil izvor te besede.

Tradicionalno (nekaj sto let, nekako od začetka do polovice 20. stoletja in približno hkrati z uvedbo plastičnih mas) je bil leseni del pušk poimenovan kopito domnevno zato, ker so zlasti zgodnje vrste orožja ob strelu sunile podobno, kot bi te brcnila kaka žival s kopitom, zlasti če orožje ob strelu ni bilo trdno pritisnjeno k ramenu, a za to nimam vira.

Beseda kopišček bi lahko dalje bila povezana s kopitom: dolgo je bila namreč zaščitna obloga cevi v enem kosu s kopitom, zdaj pa je pri več vrstah pušk iz različnih razlogov poseben del, a tudi za to še nimam vira. Sicer je (kar zadeva strokovno besedišče in pomene izrazov s področja pušk in namerilnih naprav) zdaj po mojem lahko dober vir magistrsko delo Andraža Gradišnika[1][2], ki pa za prav ta izraz (kopišček) ni našel vira o izvoru.

Isti vir je zgoraj z različnima predlogama naveden dvakrat, ker nobena od ponujenih predlog za vir za sl članek na prvi pogled ni čisto ustrezna in sem potem še malo eksperimentiral, kako priti bližje čemu uporabnemu za navedbo v članku, če bom tam navajal ta vir. Grem poskusit najti dokumentacijo za te predloge... Marjan Tomki SI (pogovor) 19:26, 5. september 2023 (CEST)[odgovori]

Etimološki slovar Fran pri ZRC SAZU nima zadetka; ima pa podobni besedi kopišče in kopiščni povezani z oglarjenjem (oglarsko kopo), kar po mojem (OR ;-) nima povezave z orožjem.[3]. Tam predlagam novo besedo in pomen za del strelnega orožja. --Marjan Tomki SI (pogovor) 10:24, 14. oktober 2023 (CEST)[odgovori]

  1. Andraž Gradišnik (2018). Magistrsko delo: TERMINOLOGIJA NA PODROČJU PUŠK, MONTAŽ ZA PUŠKE IN STRELNE OPTIKE (PDF). UNIVERZA V MARIBORU, FILOZOFSKA FAKULTETA: Oddelek za slovanske jezike in književnosti.
  2. »Magistrsko delo: TERMINOLOGIJA NA PODROČJU PUŠK, MONTAŽ ZA PUŠKE IN STRELNE OPTIKE« (PDF). 2018.
  3. »Zadetki iskanja: Kopišček«. Pridobljeno 14. oktobra 2023.