Pogovor:Kikladi

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Nekaj predlogov[uredi kodo]

Sploh, ker vidim, da je veliko prispevkov in morda tudi ta še v delu, ne bom spreminjal sam, ampak predlagam za razmislek.

Delos[uredi kodo]

Ta otok je v članku poimensko omenjen v uvodu pri pojasnilu imena Kikladi (krog okrog svetega Delosa) in v zemljepisnem razdelku (geografija), povezava na članek o otoku Delos pa je le pri legendi pod sliko gledališča na Delosu. Predlagal bi (nisem pa želel spreminjati sam) povezavo tudi pri prvi omembi Delosa ter v razdelku Geografija (na teh dveh mestih sem jo pogrešal, ko sem pristopal na članek).

Imena otokov otočja Kikladov sem pogrešal tudi na sliki (kjer so številke, ki so pri kliku na sliko povezane z imeni občin (upam, da se tako prevedejo "municipalities" v Grćiji), ki jih je lahko več na enem otoku in lahko tudi sploh nimajo imenske povezave z imenom otoka, na katerem se nahajajo; večina ljudi, ki tja namerava ali je tam bila, pa ima po mojih izkušnjah cilje ali spomine povezane na ime otoka. V en: članku en:Delos je zemljevid, kjer je (z modro) označen Delos in so (vsi večji?) otoki tudi poimenovani; meni je bil zelo dobrodošel in bi ga bilo morda dobro prikazati tudi v sl članku Kikladi.

Santorini - Thera ugasel vulkan?[uredi kodo]

V Kikladi#Geografija piše:

Otoki so vrhovi potopljenega goratega ozemlja. Izjemi sta Milos in Santorini, ki sta ugasla vulkana.

Nisem resno preverjal, kaj pravi več dostopnih virov iz zadnjega časa, ampak glede na dolgo in ponavljajočo se zgodovino izbruhov (zadnji večji potres, ki je zelo poškodoval naselja na Santoriniju, je bil za časa mojega življenja ok. l. 1950) s pavzami in tega, kar se spomnim o tem, kako postopno rasteta otočka na sredi potopljenega žrela (kaldere), bi si ne upal zapisati, da je to ugasel, niti vulkan v ugašanju. Mnogo verjetneje je, da je v obdobju mirovanja (spomnim se primerjave in simulacije geološkega razvoja otoka pred velikim izbruhom v Minojskem času s sedanjim, vendar ne vira, kjer sem to videl). Vir ki se z mnenjem, da je aktiven, čeprav v dremežu strinja, je npr.

“It is quite certain, though, that the volcano will erupt in the future again, because it is an active volcano and far from extinct.”

[1] Glej tudi en:Santorini caldera#Geology, en:Santorini caldera#Volcanology in en:Santorini#Post-Minoan_volcanism. Sicer pa hvala za informativen in lepo berljiv članek. --Marjan Tomki SI (pogovor) 03:49, 25. maj 2022 (CEST)[odgovori]

  1. »Santorini Volcano to Erupt Again, Say Scientists«. 5. maj 2021. Pridobljeno 25. marca 2022.