Pogovor:Imaginarna enota

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

I / J[uredi kodo]

Veliki tiskani I v elektrotehniki pomeni ponavadi efektivno vrednost toka lahko še imaš Imax za maximalno vrednost .. i je pa trenutna vrednost sinusnega toka.. torej če napišem enačbo za i=Imax*ečas*phi

Kvadratni koren[uredi kodo]

...saj je kvadratni koren definiran le za nenegativna števila...:

tole ni res, če smo v kompleksnem. --AndrejJ 09:37, 6 november 2005 (CET)

In kaj naj bi bil kvadratni koren števila -1? i ali −i? --romanm (pogovor) 09:49, 6 november 2005 (CET)

+/- i!? --AndrejJ 09:53, 6 november 2005 (CET)

To ni čisto tako. i je definiran kot število, za katerega velja , in ne kot koren iz -1, saj je kvadratni koren samo realna funkcija, ki je definirana za nenegtivne vrednosti. Pač kompleksna števila... --Tone 11:06, 6 november 2005 (CET)

Hm, naloga iz gimnazijskega učbenika: Izračunaj vrednost izraza (malo poenostavim) ! Kaj pričakujete kot rezultat in kaj je navedeno v rešitvah? --AndrejJ
Očitno se ne držijo definicij. Čeprav se v praksi tudi kompleksne korene kvadratne enačbe računa tako... Po moje je vseeno, dokler se zavedaš, kakšna matematika je zadaj in kakšna so pravila. --Tone 11:45, 6 november 2005 (CET)
Anton Cedilnik: Matematični priročnik, str. 84,
Pri tem je i = imaginarna enota;
--AndrejJ 11:51, 6 november 2005 (CET)
Zakaj je problem kvadratna enačba? Tam imaš v rešitvi pač +/- . --AndrejJ 12:03, 6 november 2005 (CET)
Matematiki so včasih govorili o večličnih funkcijah, tj. v pomenu »relacija«, ne »preslikava«. Kolikor vem, zdaj to ni več tako. Tudi Bronštejnov priročnik govori o dvoličnih funkcijah. Kako se to definira korektno, ta hip ne vem. --romanm (pogovor) 13:21, 6 november 2005 (CET)
Na en:Multivalued function pravijo: In mathematics, a multivalued function is a total relation (en:Binary relation). Examples: Each real or complex number except 0 has two square roots. Each complex number has three cube roots. --AndrejJ 15:20, 6 november 2005 (CET)
Saj, včasih so govorili o večličnih funkcijah. Osnovni izrek algebre nam sicer zagotavlja, da ima polinomska enačba n-te stopnje n kompleksnih ničel (lahko štetih večkratno), vendar jim, kolikor vem, nihče več ne reče koreni, če jim kdaj je. Razen morda v srednji šoli in vprašanje je, če ne pomotoma. Angleški "root of polynomial" je slovenska "ničla polinoma". Predlagam, da člančič pustimo tak, kot je. --romanm (pogovor) 22:34, 6 november 2005 (CET)