Pogovor:Gostilna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kaj je gostilna[uredi kodo]

Kaj je gostilna oziroma v lepi slovenščini oštarija? Ali so: pivnica, restavracija, bife, bar, kabaret gostilne? Po mojem mnenju ne. VSL trga pojma ne pozna, pozna pa gostišče, ki vsebuje tudi hotele. Če boste rekli lastniku restavracije, bara, kabareja da vodi gostilno morate biti sposobni zelo hitro teči in imeti med sorodniki in prijatelji nekaj odličnih odvetnikov. To kar je opisano tukaj bi morda spadalo pod pojem Gostinski lokal. --Janez Novak 11:43, 30. november 2008 (CET)

  • Janez, zanimivo vprašanje si zastavil. Kljub temu da je večina Slovenske visoke kulture, nastajalo prav gostilnah, se Slovenci do tega imena prav nespoštljivo vedemo. Vendar je prav Gostilna bila v zgodovini najpomembnejši Javni prostor vseh slojev prebivalstva Slovenije in v njej se je rojevala lokalna in državna politika ter umetnost. Slabšalni pomen je ime dobilo predvsem zaradi slabih gostiln, ki so ponudile slabo hrano, slabo pijačo in skuble goste z visokimi cenami. Danes je v Sloveniji pravzaprav ostalo zelo malo "Dobrih starih Gostiln", veliko pa je nastalo raznih "kafičov", ki si pa ime "Dobra gostilna", nikakor ne morijo zaslužiti. Vzrokov zato da so Gostilne propadle je več, največkrat zato ker so jih obšle moderne avtoceste-(nove njive modernih kapitalistov), zaton potniškega prometa z vlaki, premajhno investiranje v prenovo, starost in umrljivost gostilničarjev, "obupno slaba davčna politika do gostinstva, tako na občinski kot državni ravni. V preteklosti je veljalo, tam kjer deluje gostilna je živa vas, tam kjer jo ni propade. Poslikaj torej vasi ki propadajo ali so od industrije devastirane. Lep pozdrav Štefan! struc 13:18, 30. november 2008 (CET)

Vsekakor se strinjam, da je veliko nastalo v dobrihn gostilnah. Vendar gostilne znane take in drugače še zdaleč niso več to kar so bile. V tem trenutku mi padeta na pamet samo Sokol in Kolovrat v Ljubljani (Mestni ali že Ciril Metodov trg - ni važno). Vendar so bile to gostilne in ne nekaj drugega. Predvsem kultura se je kalila tudi v kavarnah. Vendar kavarne niso gostilne. Moja pripomba je (če natančno prečitaš) da so gostilne gostilne, restavracije, kavarne, kafiči, ... pa nekaj drugega. To vse pa so gostinski lokali. Ko najdem predogo bom predlgal preimenovanje. --Janez Novak 13:52, 30. november 2008 (CET)

    • Mogoče ti lahko malo pomagam ker znaš dobro nemško lahko uporabiš nekaj podobneba pri kategorizaciji,kakor so uporabili na de/wiki. Najprej so obdelali članek / Systemgastronomie/, nato pa še kategorizacijo /Gastronomiebetrieb/. Tu notri je sedaj čudo raznih lokalov, od najstarejših, do najmodernejših- ZA BROJLERSKO REJO MLADINE- ali FAST-FOOD, z dobesedno tekočim trakom. Takih se osebno v Ljubljani prav nič ne želim, vendar si novopečeni kapitalisti zelo prizadevajo da bi jih uvedli. Lep pozdrav Štefan! struc 10:54, 1. december 2008 (CET)
Dodajam še nekaj kategorij. Nemci uvrščajo gastronomijo v Kulturo in sicer v Esskultur ter Trinkkultur, zanimiv je članek Trinkkultur in Europa, za novejše lokale pa kategorija Systemgastronomie International, velikih svetovnih verižnikov, ki se jih je za bati. Lep pozdrav Štefan! struc 12:35, 1. december 2008 (CET)
    • Janez opazil sem da je v članku Kartuzijanski samostan Žiče že vključena slika- Gostilna-ZickaKartzija.JPG, katero je naredil Ziga, to je najstarejša gostilna v Sloveniji; Gastuž. Ti se dobro znajdeš s slikami, prosim če jo preneseš v članek Gostilna. Lep pozdrav Štefan! struc 19:58, 1. december 2008 (CET)