Pogovor:Gorski Karabah

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kot vidim, imajo Estonci eno čisto v redu sliko, s katere šele postane jasno, kje je kaj. Mogoče kdo ve, s čim bi bilo mogoče najlažje povoziti estonska imena s slovenskimi? --Heretik 09:27, 8 jun 2004 (CEST)

Najbolje, da na estonski Wikipediji pišeš avtorju, če ti lahko da sliko brez napisov. Tako smo storili za sliko avstroogrskih pokrajin, pa še kje ... --romanm 09:54, 8 jun 2004 (CEST)
Sem opazil, da je Urmas tudi nam naredil sliko. Hvala! --romanm 18:55, 8 jun 2004 (CEST)

Kako se ponavadi avtorju zahvali (btw, v estonščini se menda zahvali s "tänan"), da se je potrudil in opremil sliko s slovenskimi imeni? Morda v že izbrisanem pogovoru pod estonsko sliko, kjer sem vprašal, ali kje drugje? --Heretik 07:23, 9 jun 2004 (CEST)

Ponavadi se mu zahvališ na njegovi osebni strani, v konkretnem primeru torej na Uporabniški pogovor:Urmas. --romanm 08:26, 9 jun 2004 (CEST)

Gorski Karabah[uredi kodo]

Gorski Karabah je imenovan:

Pa še bi se našlo. Zaenkrat so merodajni slovenski eksonimi. Ljuba brank (pogovor) 16:00, 30. september 2023 (CEST)Odgovori[odgovori]

Rusko-slovenski slovar (Janko Pretnar, popravljena izdaja, DZS 1964) prinaša za geslo "nagornij" prevod gorat, gorski in kot primer "nagornie žiteli" s pomenom gorjanci. Tudi za geslo "gornij" podaja prevod gorski, hribovit, rudarski. MMG Spodnji Karabah je bilo poimenovanje armenskih krajev, ki so prišli v 18. stoletju pod Karabahsko hanstvo (trajalo od polovice 18. stoletja do začetka 19. stoletja). Takrat je gorski predel hanstva prešel pod turško oblast z imenom Gorski Karabah, torej ni pomensko povezan s Spodnjim Karabahom. Glej npr M.P. Croissant: The Armenia-Azerbaijan conflict: causes and implications — Greenwood 1998, kjer na strani 11 piše med drugim: Importantly, disunion amongst the five princes (= pet karabahskih hanov) allowed the establishment of a foothold in mountainous Karabakh by a Turkic tribe around 1750. This event marked the first time that Turks were able to penetrate the eastern Armenian highlands. --Radek (pogovor) 05:23, 1. oktober 2023 (CEST)Odgovori[odgovori]