Pogovor:Cestni prevoz

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ali in kako prestaviti (premakniti/preimenovati) Cestni prevoz -> Cestni promet[uredi kodo]

Zdi se mi, da bi bil za tale prispevek primernejši izraz "Cestni promet", ki ga večkrat omenjam tudi v drugih prispevkih vezanih na temo cest. Če bi ga preimenovali, bi ga dopolnila, ne zdi pa se mi smiselno pisat novega prispevka s podobno vsebino. Kaj menite ? Če je odgovor pozitiven prosim, da to uredite ali mi poveste kako sama to naredim.
--Ljuba brank (pogovor) 12:57, 6. junij 2012 (CEST)[odgovori]

Kako to narediš? Kratek video namesto obširnih navodil[uredi kodo]

Ker slika pove tisoč besed, video pa najbrž še več, sem izdelal za Wikipedijo video, ki si ga lahko ogledate s klikom na to povezavo in ki nazorno prikaže kako uporabnik Wikipedije lahko, laično rečeno, preimenuje oz. (bolj natančno rečeno) prestavi vsebino poljubnega prispevka pod nov prispevek.
Kot je bolj na dolgo in široko opisano v angleščini tule, uporabnik tako požene proces, ki ni le preimenovanje, ampak prestavitev poljubnega prispevka oz. njegove trenutne vsebine sočasno s prestavitvijo njegove zgodovine urejanja in pogovorne strani pod nov prispevek, pod star prispevek pa se samodejno doda preusmeritev na novega. Pogoj je, da novo geslo še ne obstaja.
Temu pogoju je v primeru cestnega prometa zadoščeno, saj to geslo še ne obstaja, torej ni nobenih ovir, da proces prestavitve/preimenovanja ne bi uspel.
Geogeo (pogovor) 12:54, 15. junij 2012 (CEST)[odgovori]

Promet kot nadpomenka ter transport (in prevoz) kot podpomenka, ne sopomenka[uredi kodo]

Po mojem laičnem razumevanju "promet" in "transport" nista čisto sopomenki. Za zgled je lahko angleška Wikipedija, kjer "en:Road transport" obravnava tehnične vidike, "en:Traffic" pa organizacijske (v smislu prometnih regulacij, dinamike itd.). Ne vem kako stroka uporablja to terminologijo v slovenščini, ampak tudi SSKJ obravnava pojma prevoz in promet podobno. — Yerpo Ha? 13:15, 6. junij 2012 (CEST)[odgovori]

"Transport" se uporablja v smislu konkretnega prevažanja, "promet" pa je precej širši pojem. To dilemo bi rešili tako, da je pojem Transport (ki je pomanjkljivo obdelan) preusmerimo na Promet, kjer sem pojem podrobno obdelala. Tam se pojavi tudi pojem cestni promet kot eden od možnih. V Wikipediji je že obdelan Železniški promet, drugi pa še ne. V cestni stroki in pri policiji govorimo o PROMETU, zato predlagam to spremembo en enotno ureditev. Na žalost je v Statističnem letopisu poglavje Transport (prevod iz angl.): po vsebini se obravnavajo najrazličnejša poglavja iz področja prometa in je po mojem mnenju kar precejšnja pojmovna zmeda (http://www.stat.si/letopis/LetopisVsebina.aspx?poglavje=21&lang=si&leto=2011).
Vsekakor je smiselno zadevo poenotiti.
--Ljuba brank (pogovor) 16:18, 6. junij 2012 (CEST)[odgovori]
Morda v pomoč še tole:
"Cestni promet" je promet vozil, pešcev in drugih udeležencev cestnega prometa na javnih cestah (in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za javni cestni promet); (Zakon o pravilih cestnega prometa, Ur.l. RS št. 109/2010, 3. čl.)
--Ljuba brank (pogovor) 16:21, 6. junij 2012 (CEST)[odgovori]
Promet kot najširši pojem je nadpomenka ostalima dvema ožjima pojmoma: transportu in prevozu.
Geogeo (pogovor) 12:54, 15. junij 2012 (CEST)[odgovori]
V čem se pa razlikujeta "transport" in "prevoz"? — Yerpo Ha? 12:57, 15. junij 2012 (CEST)[odgovori]
Med drugim je tudi na slovenski WP je pod geslom Transport navedeno, da "transport" izvira iz (latinskega trans- - prek- + portare - nesti, podobno kot izvira "prevoz" v slovenskem jeziku iz predpone prek- + glagola voziti, razlika je torej le v tem, da eden nese, drugi pa vozi, obe pa sta konkretni obliki prometa. Če oboje prestavimo na cesto, gre za konkretni obliki cestnega prometa. Mogoče je res smiselno, kot je predlagala Ljuba, obdelati te konkretne oblike v enem samem splošnejšem članku torej pod cestnim prometom, pod cestni prevoz (cestni transport) pa se da preusmeritev na ta splošni članek. Res je, da imajo na angleški wikipediji ločena obširna članka za promet ("en:Traffic", kjer govorijo na dolgo in široko pravzaprav le o cestnem prometu (ne pa tudi o železniškem, pomorskem ali letalskem), na eni strani, ter na drugi strani prispevek o cestnem transportu, kjer obdelajo bolj konstrukcijsko-tehnične vidike cestnega prometa, zgodovino gradnje in vzdrževanja cest... — Geogeo (pogovor) 13:56, 15. junij 2012 (CEST)[odgovori]