Pogovor:Bitka

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Predloga za bitke[uredi kodo]

Predloga za bitke {{Battlebox no campaign}} se mi zdi v redu. Kot 'preprosti človek' imam le pripombo na izraz konflikt. Če ni 'eksplicitno' domačega, bo verjetno dober, drugače bi ga popravil. Ali je kaj od tega: spor, vojaški spopad, družbeni spopad, vojna, uporabno?

Konflikt je v polemologiji (tudi pri nas) ustaljen izraz. Npr. vietnamska vojna je bila iz ameriške strani (mislim politično-politološko) le konflikt in ne vojna, saj je niso nikoli razglasili (npr. kot med korejsko ali drugo svetovno vojno). To je bil tudi eden od razlogov, saj tako niso mogli poslati v Vietnam vseh enot, ampak le nekatere, ki so jih potem nonstop popoljevali z rekruti in nabornike, ne pa z veterani. Konflikt je lahko v rangu nad ali ob vojni, odvisno od velikosti samega konflikta. LP, --Klemen Kocjančič 17:16, 18 julij 2005 (CEST)

Ja, saj vem, da je vojna nekaj drugega. Ali ni konflikt potem kar spor (morda ~ spopad)? Vsi izrazi v predlogi (no, razen datuma) so domači (datum je res že precej udomačen). Konflikt mi pač bode v oči. Ali to le jaz opazim, da so na eni strani res domači izrazi, na drugi strani pa manj domači - čeprav se seveda tu trdi, da je tudi izraz »konflikt« ustaljen. --xJaM 21:02, 18 julij 2005 (CEST)

Izrazi grejo takole: spopad -> bitka -> operacija -> kampanja -> konflikt -> vojna/konflikt -> konflikt. LP, --Klemen Kocjančič 21:07, 18 julij 2005 (CEST)