Pogovor:1 (število)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ta članek je del wikiprojekta števil, poskusa izdelave standardiziranega, poučnega in enostavnega vira o številih. Predloge za izboljšavo večih člankov in sorodnih tem pustite na pogovorni strani projekta.

Spremenil sem [[Glej leto 1.]] v [[Glej leto 1]]. Je razlika ;). LP, --Klemen Kocjancic 09:32, 25 sep 2004 (CEST)

Število 1 v matematiki[uredi kodo]

Ker je to članek, ki spada pod wikiprojekte seveda še nima dokončne oblike. Do sedaj sta bili nakazani dve poti za opis matematičnih lastnosti števila. Prva - groba v nekakšnem seznamu. Na primer:

iz katere bi se tvorilo urejeno besedilo. Sedanja, druga pa ima telegrafski slog {odpadli so nekateri matematični zapisi, ...}:

Preden se pristopi k obširnejšemu opisu takšnih lastnosti, bi bilo dobro do neke mere poenotiti slog. Tisti uporabniki, ki si želijo dodati ali urediti več stvari naj se tudi napišejo na seznam tega projekta. Kakor je zapisal Anton na svoji pogovorni uporabniški strani se načeloma npr. najprej navedejo lastnosti, ki so neodvisne od številskega sestava. --xJaM 15:15, 14 okt 2004 (CEST)

No, matematični zapisi so lahko podrobneje razloženi v članku o posamezni lastnosti (npr. Catalanovo število). Pretiravanje s količino lastnosti, recimo v smislu: 1 je kubično, bikvadratno, penta, heksa, vijolično, ... število pa PMSM spet ne sodi v okvir neke splošne enciklopedije, kar Wikipedija nedvomno je. Podobne težavo vidim tudi pri projektu Črka v angleški wiki, ko začnejo naštevati med pomene resnično obskurne zadeve! --AndrejJ 15:37, 14 okt 2004 (CEST)
Ja, saj v ta namen je nekako mišljen tudi projekt. Tam nekje piše o koliko številih naj bi bili članki, oziroma do kam iti. Podobno je tukaj z lastnostmi. Saj tukaj v tem primeru števila 1 je bilo (do sedaj) navedenih le devet nekako sorodnih lastnosti. PMSM v začetni fazi kakšna takšna navedena lastnost nikomur ne škodi. Ko se bo videlo kaj naj bi v člankih ostalo, pa se potem manj pomembne lastnosti odstranijo, oziroma na kratko omenjajo. Mogoče bi se omenilo do 15-20 najbolj pomembnih lastnosti po lastni presoji avtorjev. Glede zapisa na primer deveto sestavljeno število, pa je bil predlagan tih dogovor, da se gre do deset. Torej npr. še deseto Kaprekarjevo št., ipd. Res je tudi, da lahko večino preberemo kakšna so Catalanova števila v samem članku o njih - spet pa ne škodi, če pri kakšnem določenem številu še enkrat navedemo, oziroma prikažemo lastnost o kateri se govori. Z matematičnim zapisom se nekako ilustrira članek (seveda je to moje mišljenje), podobno kot se prilagajo risbe, slike, fotografije.. --xJaM 14:53, 15 okt 2004 (CEST)

XJaM, priznam da ne razberem lastnosti Catalanovega števila iz tele navedbe:

Prvo in drugo Catalanovo število .

--AndrejJ 11:00, 1 nov 2004 (CET)