Plinovod Nabucco

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Predvideni potek plinovoda Nabucco

Plinovôd Nabúcco je še nerealiziran projekt plinovoda, ki naj bi povezal vire iz Srednje Azije in Zakavkaza in Bližnjega vzhoda s porabniki na Balkanu in v Srednji Evropi. Plinovod Nabucco bi povezal vzhod Turčije s plinskim vozliščem Baumgarten blizu Dunaja v Avstriji, z odcepi za potrebe porabnikov zemeljskega plina ob poti. Projekt vodi konzorcij na čelu z avstrijsko družbo OMV. Projekt podpira EU, kot možnost za strateško izboljšanje razmerja z Rusijo glede dobav zemeljskega plina.

Plinovod Nabucco je deloma konkurenčen Gazpromovemu projektu Južni tok, zlasti glede virov plina. Gazprom je namreč že zakupil trenutno dosegljive količine plina v Turkmenistan, želi pa prehiteti Nabucco tudi pri virih v Azerbejdžanu.

Zmogljivost plinovoda bi naj bila 30 milijard, predvidena cena pa okoli 8 milijard evrov.

Nabucco - West[uredi | uredi kodo]

Po najavi v novembru 2011 sta vladi Azerbajdžana in Turčije podpisali dogovor o izgradnji Trans-Anatolskega plinovoda (TANAP). Plinovod bi naj potekal od plinskih polj v Azerbajdžanu (v začetku s polja Shah Deniz) do Vzhodne Trakije na pragu EU. Z izgradnjo TANAP postaja vzhodni del projekta Nabucco odveč, zato je konzorcij Nabucco predložil projekt Nabucco - West (Nabucco - Zahod). Odločitev o izgradnji plinovoda mora biti skupna odločitev investitorjev v plinovod in lastnikov plina iz Shah Deniza, da bodo dejansko uporabili plinovod za transport v podaljšku od TANAP do Srednje Evrope in ne kake druge možnosti[1].

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

  1. Mihael G. Tomšič: Azerbajdžan odločilen za južni plinski koridor Evrope, energetika.net, 30. avgust 2012