Plinovod Nabucco

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predvideni potek plinovoda Nabucco

Plinovôd Nabúcco je še nerealiziran projekt plinovoda, ki naj bi povezal vire iz Srednje Azije in Zakavkaza in Bližnjega vzhoda s porabniki na Balkanu in v Srednji Evropi. Plinovod Nabucco bi povezal vzhod Turčije s plinskim vozliščem Baumgarten blizu Dunaja v Avstriji, z odcepi za potrebe porabnikov zemeljskega plina ob poti. Projekt vodi konzorcij na čelu z avstrijsko družbo OMV. Projekt podpira EU, kot možnost za strateško izboljšanje razmerja z Rusijo glede dobav zemeljskega plina.

Plinovod Nabucco je deloma konkurenčen Gazpromovemu projektu Južni tok, zlasti glede virov plina. Gazprom je namreč že zakupil trenutno dosegljive količine plina v Turkmenistan, želi pa prehiteti Nabucco tudi pri virih v Azerbejdžanu.

Zmogljivost plinovoda bi naj bila 30 milijard, predvidena cena pa okoli 8 milijard evrov.

Nabucco - West[uredi | uredi kodo]

Po najavi v novembru 2011 sta vladi Azerbajdžana in Turčije podpisali dogovor o izgradnji Trans-Anatolskega plinovoda (TANAP). Plinovod bi naj potekal od plinskih polj v Azerbajdžanu (v začetku s polja Shah Deniz) do Vzhodne Trakije na pragu EU. Z izgradnjo TANAP postaja vzhodni del projekta Nabucco odveč, zato je konzorcij Nabucco predložil projekt Nabucco - West (Nabucco - Zahod). Odločitev o izgradnji plinovoda mora biti skupna odločitev investitorjev v plinovod in lastnikov plina iz Shah Deniza, da bodo dejansko uporabili plinovod za transport v podaljšku od TANAP do Srednje Evrope in ne kake druge možnosti[1].

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

  1. Mihael G. Tomšič: Azerbajdžan odločilen za južni plinski koridor Evrope, energetika.net, 30. avgust 2012