Platanova čipkarka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Platanova čipkarka

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Hemiptera
Podred: Heteroptera (stenice)
Družina: Tingidae (mrežaste stenice)
Rod: Corythucha
Vrsta: C. ciliata
Znanstveno ime
Corythucha ciliata
Say, 1832

Platanova čipkarka (znanstveno ime Corythucha ciliata) je stenica iz družine mrežastih stenic.

Opis[uredi | uredi kodo]

Platanova čipkarka doseže do 4 mm v dolžino in ima sivosrebrna, prozorna krila ter čipkaste izrastke na oprsju. Odrasle žuželke se hranijo s sokovi listov različnih vrst platan. Pri močnejšem napadu velikega števila osebkov pa se posušijo in odpadejo. Kjer se prekomerno namnožijo veljajo za velikega škodljivca.

V Evropi so platanovo čipkarko prvič opazili leta 1964 v Italiji, odtlej pa se je razširila po vsej srednji in južni Evropi[1]. Leta 1970 sta to vrsto stenic v Jugoslaviji prvič opazila zagrebška entomologa M. Maceljski in I. Balarin v Zagrebu in leta 1972 na Reki. V Sloveniji je bila platanova čipkarka prvič opažena leta 1972, v Srbiji pa leta 1974. Leta 1975 so jo odkrili v Franciji, leta 1976 na Madžarskem, v Avstriji so jo odkrili leta 1982, v južnih območjih Nemčije leta 1987, v Španiji pa leta 1991[2].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. d'Aguilar R. Pralavorio, Rabasse JM, Mouton R. 1977. Introduction en France du tigre du platane: Corythucha ciliata (Say) (Het. Tingidae). Bulletin de la Société Entomologique de France 82: 1-6.
  2. Jurc, Maja. »BIOLOGIJA, EKOLOGIJA TER ZATIRANJE PLATANOVE ČIPKARKE (CORYTHUCA CILIATA SAY)«. Pridobljeno 28. julija 2010.