Parton

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sipanje delcev na partonih pri nizkih (zgoraj) in visokih (spodaj) energijah. Pri nizkih energijah sipani delec «vidi» samo valenčne partone. Pri visokih energijah pa zaznava morje partonov.

Parton [partón] je v fiziki osnovni delec, ki ga prištevamo med kvarke ali gluone oziroma katerikoli delec, ki sestavlja hadrone. Ime izvira iz angleške besede part, ki pomeni del.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pojem je uvedel ameriški fizik in matematik Richard Phillips Feynman (1918 – 1988), v letu 1969, ko je analiziral trke visokoenergijskih hadronov. Pozneje so ugotovili, da partoni predstavljajo snov, ki je danes znana kot kvarki in gluoni. V fiziko osnovnih delcev je pojem parton Feynman vpeljal leta 1967 v povezavi s partonskim modelom, v katerem so pomembno vlogo igrali namišljeni delci, ki bi se imenovali partoni. V tem modelu so bili hadroni predstavljeni kot točkasta telesa, ki jih je Feynman imenoval partoni. Za partone bi bila značilna močna interkcija. Sedaj je partonski model zamenjal model v katerem so kvarki in gluoni. Ta model opisuje kvantna kromodinamika.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]