Pojdi na vsebino

Parton

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sipanje delcev na partonih pri nizkih (zgoraj) in visokih (spodaj) energijah. Pri nizkih energijah sipani delec «vidi» samo valenčne partone. Pri visokih energijah pa zaznava morje partonov.

Parton [partón] je v fiziki osnovni delec, ki se ga prišteva med kvarke ali gluone oziroma katerikoli delec, ki sestavlja hadrone. Ime izvira iz angleške besede part, ki pomeni del.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pojem je uvedel ameriški fizik in matematik Richard Phillips Feynman (1918–1988), v letu 1969, ko je analiziral trke visokoenergijskih hadronov. Pozneje so ugotovili, da partoni predstavljajo snov, ki je danes znana kot kvarki in gluoni. V fiziko osnovnih delcev je pojem parton Feynman vpeljal leta 1967 v povezavi s partonskim modelom, v katerem so pomembno vlogo igrali namišljeni delci, ki bi se imenovali partoni. V tem modelu so bili hadroni predstavljeni kot točkasta telesa, ki jih je Feynman imenoval partoni. Za partone bi bila značilna močna interkcija. Sedaj je partonski model zamenjal model v katerem so kvarki in gluoni. Ta model opisuje kvantna kromodinamika.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]