Papirniški pihalni orkester Vevče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Papirniški pihalni orkester Vevče (Vevška godba) je eden najbolj znanih amaterskih (ljubiteljskih) pihalnih orkestrov v Ljubljani in Sloveniji.

Obstaja že od leta 1900. Združuje protokolarni orkester (marching band) ter koncertni pihalni orkester (wind orchestra). Temu primeren je tudi program, saj igrajo vse od koračnic pa do resnih klasičnih skladb. Orkester ima mnogo večjih ter manjših nastopov na leto ter vsaj dva gala koncerta. Enega božično-novoletnega v Cankarjevem domu ter enega pomladnega v filharmoniji ali v Križankah.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Orkester je ustanovil Čeh Malahovsky s pomočjo delavcev Papirnice Vevče leta 1900. Avgusta istega leta je imela godba svoj prvi nastop. Godba se je širila, v njej pa so igrali večinoma delavci vevške papirnice. Na začetku prve svetovne vojne je bilo vpoklicanih veliko članov orkestra, tako da je orkester prenehal z delovanjem. Po vojni so orkester spet obudili. Ko so Italijani vkorakali v Ljubljano leta 1941, so se člani odločili za kulturni bojkot ter spet nehali igrati. Veliko se jih je pridružilo OF. Takoj po koncu vojne je začel orkester nastopati po spominskih proslavah. Od takrat naprej se je godba širila ter umetniško napredovala. Veliko nastopa po Sloveniji ter po tujini (Danska, Belgija, Avstrija...). Sodeluje z Glasbeno šolo Moste-Polje, pri kateri pridobivajo mlade glasbenike.

Predsedniki[uredi | uredi kodo]

Dirigenti[uredi | uredi kodo]

Trenutno vodstvo orkestra[uredi | uredi kodo]

Predsednik Gregor Koritnik
Podpredsednica Tamara Puš
Dirigent Aljoša Deferri
Predvodnik Aleš Babnik

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]