Papeški biblični inštitut

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Papeški biblični inštitut (italijansko Pontifico instituto biblico) je univerzitetna ustanova Svetega sedeža, ki jo je 7. maja 1909 ustanovil papež Pij X. s apostolskim pismom Vinea electa kot »center višjega študija Svetega pisma v mestu Rim in vseh povezanih znanosti v skladu z duhom Rimskokatoliško Cerkvijo«[1]. Vodstvo inštituta je bilo zaupano jezuitom. Trenutni rektor je Stephen Pisano, S.J.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sprva je inštitut le izobraževal študente, ki so nato opravljali izpite pred Papeško biblično komisijo. Leta 1916 je papež Benedikt XV. odobril, da inštitut podeljuje akademske naslove, nato pa je še papež Pij XI. odobril, da inštitut, v sodelovanju s Gregoriansko univerzo, lahko podeljuje tudi doktorske naslove.

Lokacija[uredi | uredi kodo]

Sedež inštituta je v Rimu (Piazza della Pilotta), medtem ko v sklopu inštituta deluje še podružnica v Jeruzalemu[2], ki služi kot izhodišče za študente in predavatelje inštituta, ki opravljajo raziskave v Sveti deželi. Jeruzalemska izpostava sodeluje s Hebrejsko univerzo v Jeruzalemu, Studium Biblicum Franciscanum in École Biblique.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]