Pojdi na vsebino

Osnutek:Tilen Žbona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tilen Žbona je bil rojen 31. avgusta 1976 v Kopru. Likovno se je začel izobraževati in udejstvovati leta 1996 na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia), smer slikarstvo, v razredu profesorja Carla Di Raca. Dne 1. marca 2001 je diplomiral iz psihologije umetnosti pri profesorju A. Giuffrediju.V obdobju 2001–2003 je predaval najprej kot učitelj osnov varovanja kulturne dediščine na Likovni gimnaziji v Kopru ter potem kot učitelj likovne vzgoje na osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije in osnovni šoli dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini. V tem obdobju je tudi sodeloval na otroškem grafičnem ekstemporu likovnih pedagogov v Kopru in nastopil kot mentor dijakov Likovne gimnazije Koper pri projektu na temo mestna arhitektura. Leta 2003 se je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani udeležil programa za izpopolnjevanje strokovne izobrazbe ter pridobil pedagoško in andragoško licenco. V študijskem letu 2004/2005 se je vpisal na drugostopenjski študij na Akademiji za likovno umetnost v Univerze v Ljubljani. Dne 16. maja 2007 je pred komisijo, ki so jo sestavljali red. prof. Srečo Dragan, prof. dr. Franc Solina in doc. dr. Janez Strehovec, uspešno zagovarjal magistrsko delo z naslovom Kodiranje in dekodiranje video dela ter s tem pridobil pravico do promocije za magistra umetnosti. V študijskem letu 2007/2008 je bil zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem kot izvajalec vaj pri predmetu Likovna vzgoja z didaktiko in na gimnaziji z italijanskim učnim jezikom Gian Rinaldo Carli v Kopru, kjer je poučeval likovno umetnost. Kot mentor dijakom se je udeležil natečaja ob Evropskem letu medkulturnega dialoga, ki ga je organiziral Evropski parlament s sedežem v Bruslju, in z dijaki dosegel drugo mesto. Leta 2008 se je uspešno vpisal na doktorski študij na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.[1]

V letih 2004–2012 je bil na Univerzi na Primorskem izvoljen izvoljen v naziv asistenta za področje likovno izobraževanje. Leta 2011 mu je senat Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani podelil Priznanje pomembnih umetniških del na področju videa in novih medijev. Od leta 2012 je na Univerzi na Primorskem izvoljen v naziv docenta za področje likovno izobraževanje. Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem je nosilec naslednjih predmetov: Sodobno umetniško izražanje, Teorija likovnosti, Likovna didaktika, Likovno izražanje in tehnike, Učenje likovnih vsebin v heterogenih skupinah, Video in modeliranje vizualnih informacij, Novi mediji kot ustvarjalni pripomoček. Med letoma 2012 in 2015 je predaval na Fakulteti za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem, kjer je bil nosilec predmetov Video v oblikovanju in Novi mediji. Od leta 2015 je izvoljen za člana Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference Republike Slovenije (UUO RKRS).

Leta 2017 na Pedagoški Fakulteti, Univerze v Ljubljani, Žbona zagovarja doktorsko delo »Uporaba novih medijev pri poučevanju prostorskega oblikovanja v osnovni šoli (The Use of New Media within Spatial Design at Elementary School)«, kjer pred komisijo v sestavi: izr. prof. dr. Beatriz Gabriela Tomšič Čerkez, red. prof. dr. Borut Juvanec, red. prof. mag. Srečo Dragan, izr. prof. dr. Janez Vogrinc in red. prof. dr. Franc Solina si pridobi naziv doktor znanosti na področju izobraževanje učiteljev in edukacijske vede.

Od leta 2024 je na Univerzi na Primorskem izvoljen v naziv redni profesor za področje vizualnih umetnosti.

  1. »file:///C:/Users/Jiri/Downloads/2024-WWL4E_Catalouge%20(1).pdf«.