Pojdi na vsebino

Osnutek:Kulturno umetniško društvo Angel Besednjak Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Kulturno društvo ima dolgo in bogato tradicijo. Ustanovljeno [1]je bilo leta 1920, torej kmalu po 1. svetovni vojni, da vzpodbudi slovensko kulturno udejstvovanje v Mariboru. Ob ustanovitvi se je društvo imenovala Drava[2]. Sedanje ime je dobilo društvo po 2. svetovni vojni.

Sedež društva je na Taboru, na področju bivše Železničarske kolinije[3], v zgradbi, ki je bila prvotno v lasti avstrijske Južne železnice[4], po 1. svetovni vojni Jugoslovanskih železnic, po 2. svetovni vojni tovarne TVT Boris Kidrič[5], sedaj pa za upravljanje skrbi Občina Maribor. V tej zgradbi je bil precej časa tudi glasbena šola.

Prvotno so bili člani društva so bili mariborski železničarji in delavci v mariborski tovarni železniških vozil. Danes, ko tovarne železniških vozil že davno ni več, člane povezuje predvsem veselje do ljubiteljskega kulturnega udejstvovanja.

Med sekcijami društva so bile vedno najštevilčnejše tiste, ki so povezane z glasbenim poustvarjanjem: godba, pevski zbor, tamburaški orkester (ne deluje več), sekcija instrumentalistov. Zelo aktivna je tudi likovna sekcija in v novejšem času še literarna sekcija.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »KUD Angel Besednjak Maribor bo z dogodkom obeležil visok jubilej«. maribor24.si. 6. marec 2023. Pridobljeno 20. junija 2024.
  2. »Drava«. 7. februar 2024. {{navedi revijo}}: Sklic magazine potrebuje|magazine= (pomoč)
  3. »Železničarska kolonija«. 1. januar 2024. {{navedi revijo}}: Sklic magazine potrebuje|magazine= (pomoč)
  4. »Južna železnica«. 18. februar 2023. {{navedi revijo}}: Sklic magazine potrebuje|magazine= (pomoč)
  5. »TVT Boris Kidrič Maribor«. www.pokarh-mb.si. Pridobljeno 20. junija 2024.