Odsev (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Odsev
RežijaAlexandre Aja
ProdukcijaAlexandre Aja
Grégory Levasseur
ScenarijAlexandre Aja
Grégory Levasseur
VlogeKiefer Sutherland
Paula Patton
Amy Smart
GlasbaJavier Navarrete
Distribucija20th Century Fox
Datum izida
15.avgust 2008
Dolžina
111 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
RomunijaRomunija
NemčijaNemčija
Jezikangleščina
Proračun$35.000.000

Odsev (izviren angleški naslov: Mirrors) je nadnaravna grozljivka iz leta 2008, delo režiserja Alexandrea Aja, v katerem igrajo Kiefer SutherlandPaula Patton in Amy Smart. Film je imel najprej naslov V ogledalu (Into the Mirror), vendar se je nato spremenil v Odsev. Snemanje se je začelo 1. maja 2007 in je bil izdan v ameriških kinematografih 15. avgusta 2008.

Film je bil na začetku remake južnokorejske grozljivke V ogledalu (Into the Mirror) iz leta 2003, vendar je Aja spremenil scenarij in s tem ustvaril svojo verzijo filma.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Varnostnik teče po podzemni železnici dokler ne pride do sobe iz katere nima izhoda, kjer začne prositi svoj odsev za življenje. Nato zlomi ogledalo, vendar njegov odsev vzame enega od kosov stekla in si prereže vrat, enako se zgodi tudi varnostniku.

Ben Carson (Kiefer Sutherland), suspendirani detektiv, začne svoj prvi delovni dan kot nočni čuvaj v Mayflowerju, luksuzni trgovini ki je že pet let zaprto zaradi požara. V trgovini pa je še vedno ostalo veliko ogledal.

Na prvem obhodu Ben vidi ogledalo znotraj katerega so odtisi dlani. V odsevu opazi odprta vrata čeprav so zaprta. Čez čas začne Ben dobivati še več halucinacij. Kmalu najde denarnico Garya Lewisa, prejšnjega varnostnika (iz začetka filma), ki je domnevno storil samomor. V denarnici je sporočilo ''Esseker''. Ko si ogleda fotografije Garyeve smrti, postane Ben prepričan da ogledala prisilijo ljudi početi stvari, ki jih drugače ne bi.

Medtem Benovo sestro Angie (Amy Smart), ubije njen odsev ter si odtrga čeljust in izkrvavi. Ben je ves iz sebe ko najde truplo. V jezi skuša uničiti vsa ogledala v Mayfloweyu vendar so neuničljiva. Želi vedeti kaj ogledala želijo in na enem izmed njih se z razpokami izpiše ''ESSEKER''.

Ben se odpravi v poplavljeno klet v Mayflowerju, kjer najde manjša napisa ''Psihiatrične študije'' in ''Bolnišnica sv. Mateja''. Kmalu najde tudi sobo v kateri je stol, okrog njega pa ogledala. Ben ugotovi da je bil Mayflower zgrajen na mestu kjer je pred tem stala psihiatrična bolnišnica. Svojega policijskega prijatelja Larrya (Jason Flemyng), prosi če izve kaj več o pacientih in zaposlenih v tej bolnišnici. Larry najde ime pacientke, Anne Esseker, ki je umrla v množičnem samomoru ko je bila stara dvanajst let.

Ben preuči Annine kartoteke in ugotovi da je Anna bila premeščena iz bolnišnice dva dni pred množičnim samomorom, zato začne verjeti da je Anna še vedno živa. Medtem Benova žena Amy (Paula Patton), opazi da se njun sin Mikey (Cameron Boyce) vede drugače kot njegov odsev. V paniki pokliče Bena, ki se takoj vrne domov. Skupaj prekrijeta vse predmete, ki odsevajo v hiši.

Ben najde Annin dom iz otroštva in ugotovi, da je bila kot otrok zelo nasilna in nenadzorovana. Trpela je za shizofrenijo. Prišla je pod okrilje zdravnika v bolnišnici sv. Mateja, ki je verjel da Anna trpi za zelo redko motnjo osebnosti. Verjel je da če bo Anna privezana na stol in ves čas gledala svoj odsev postala zdrava. Njen brat pove Benu, da so se po njeni vrnitvi domov, ko je bila ozdravljena, začele dogajati čudne reči z ogledali. Zato jo je njena družina odpeljala v samostan sv. Avguština, kjer so ogledala prepovedana.

Ben obišče Anno (Mary Beth Peil) v samostanu, ki mu razloži da je bila pravzaprav obsedena z demonom, ki se je nato ujel v ogledala. Razloži mu da demon ubija ostale duše, da bi prišel spet do nje, zato se več noče vrniti.

Medtem Amy odkrije, da je izginil Mikey. Ko skrije svojo hčer v omaro najde Mikeya, ki z nožem uničuje pokrivala ki pokrivajo ogledala. Amy ga skuša zaustaviti, vendar on pobegne obseden.

Ben z grožnjami s pištolo spravi Anno nazaj v Mayflower in jo priveže na stol. Pri Benu doma pa skuša Mikeya njegov odsev utopiti v vodi. V sobi s stolom se začne treti stavba in utripati luči. Demoni tako pobegnejo iz ogledal. Znova obsedejo Anno in vsa ogledala v Mayflowerju raznese. Mikey se z Amyino pomočjo reši demona, Bena pa napade obsedena Anna. Ben razstreli stavbo pomočjo bencina in tako ubije Anno in demona.

Ben se izkoplje iz ruševin in ugotovi, da ga nihče od policistov in reševalcev, ki so prišli na kraj nesreče, ne vidi, ravno tako pa opazi, da so vsi napisi obrnjeni zrcalno. Spozna da je ujet v zrcalnem svetu resničnega sveta. V resničnem svetu se pojavijo odtisi dlani na steklu.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]