Oddaljen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oddaljen
RežijaNuri Bilge Ceylan
ProdukcijaNuri Bilge Ceylan
ScenarijNuri Bilge Ceylan
VlogeMuzaffer Özdemir
Mehmet Emin Toprak
FotografijaNuri Bilge Ceylan
MontažaAyhan Ergürsel Nuri Bilge Ceylan
Datum izida
20. julij 2002
Dolžina
110 minut
DržavaTurčija
Jezikturščina

Oddaljen (turško Uzak) je turški dramski film iz leta 2002, ki ga je režiral in produciral Nuri Bilge Ceylan ter zanj tudi napisal scenarij. V glavnih vlogah nastopata Muzaffer Özdemir in Mehmet Emin Toprak. Zgodba govori o mladem delavcu Yusufu (Toprak), ki izgubi službo in se preseli k sorodniku Mahmutu (Özdemir) v Carigrad. Mahmut je uspešen fotograf in intelektualec, Yusuf pa neizobražen in nerazgledan, zato se ne ujameta. Yusuf je tudi pričakoval, da si bo hitro našel službo kot mornar.

Film je bil premierno prikazan 20. julija 2002. Naletel je na dobre ocene kritikov in osvojil 31 filmskih nagrad, tudi drugo najprestižnejšo nagrado Grand Prix in nagrado za najboljšega igralca (Toprak in Özdemir) na Filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bil tudi nominiran za zlato palmo.[1] Osvojil je tudi posebno nagrado žirije na Mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu, nagrado za najboljši balkanski film na Mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji in nagrado za najboljši film zlata pomaranča na Mednarodnem filmskem festivalu v Antalyi.[2] To je bil zadnji film za Topraka, ki je umrl decembra 2002 v prometni nesreči ob vračanju s Filmskega festivala v Ankari.[3] Leta 2019 ga je režiser Andrew Haigh označil za svoj najboljši film 21. stoletja, ker je »eden najboljših filmov o osamljenosti vseh časov«.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Festival de Cannes: Uzak". festival-cannes.com. Pridobljeno 2009-11-07.
  2. "Uzak - Awards". IMDB. Pridobljeno 16 August 2016.
  3. Gibbons, Fiachra (6 May 2004). "Death in Yenice". The Guardian. Pridobljeno 9 February 2020.{{cite web}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  4. "The directors' cut: film-makers choose the best movies of the century so far". The Guardian. Pridobljeno 18 September 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]