Kesanje (film, 1987)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kesanje
RežijaTengiz Abuladze
VlogeAvtandil Maharadze
GlasbaNana Dzanelidze
FotografijaMihail Agranovič
MontažaGuliko Omadze
DistribucijaCannon Film (ZDA)
Ruscico (DVD)
Datum izida
maj 1987
Dolžina
153 minut
DržavaSovjetska zveza
Jezikgruzijščina

Kesanje (gruzinsko მონანიება, latinizirano: Monanieba translit. Monanieba, rusko Покаяние translit. Pokajanije) je sovjetski umetniški komični film iz leta 1987, ki ga je režiral Tengiz Abuladze. Film je bil končan že leta 1984, toda zaradi pol-alegorične kritike stalinizma je bil po le enem predvajanju prepovedan[1][2], po omehčanju režima v času Mihaila Gorbačova pa so ga predvajali po celi državi in ga tudi poslali na tuje filmske festivale.[3] V glavni vlogi nastopa Avtandil Maharadze kot Varlam Aravidze. Po njegovem pogrebu se na vrtu pokojnikovega sina začne pojavljati njegovo truplo. Policija aretira Ketevan Barateli (Zeinab Bocvadze), ki svoje početje obrazloži s tem, da si Varlam ne zasluži pokopa, ker da je odgovoren za stalinistični režim strahu in izginotje več njenih prijateljev.

Film je bil premierno prikazan maja 1987 na Filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bil nominiran za zlato palmo, osvojil pa je veliko nagrado žirije ter nagradi Mednarodnega združenja filmskih kritikov in ekumenske žirije.[4] Izbran je bil za sovjetskega kandidata za oskarja za najboljši tujejezični film na 60. podelitvi oskarjev, toda ni prišel v ožji izbor.[5] Nominiran je bil za zlati globus za najboljši tujejezični film, na Mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu pa je osvojil nagrado za najboljšega igralca (Maharadze). Osvojil je tudi sovjetske nagrade Nika za najboljši film, igralca (Maharadze), režijo, fotografijo, scenografijo in scenarij.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Barringer, Felicity (16. november 1986). »'REPENTANCE,' A SOVIET FILM MILESTONE, STRONGLY DENOUNCES OFFICIAL EVIL«. The New York Times. Pridobljeno 29. marca 2019.
  2. »Repentance«. Turner Classic Movies. n.d. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. septembra 2017. Pridobljeno 29. marca 2019.
  3. Christensen, Julie (Spring 1991). »Tengiz Abuladze's Repentance and the Georgian Nationalist Cause« (PDF). Slavic Review. 50 (1): 163–175. doi:10.2307/2500608. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 14. decembra 2013.
  4. »Festival de Cannes: Repentance«. festival-cannes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. septembra 2014. Pridobljeno 19. julija 2009.
  5. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]