Očistimo Slovenijo 2018

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Akcija Očistimo Slovenijo 2018, imenovana tudi Še zadnjič očistimo Slovenijo, je nacionalna prostovoljska čistilna akcija v organizaciji društva Ekologi brez meja, ki bo potekala tretjo soboto v septembru, t. j. 15. septembra 2018.[1]

Organizatorji[uredi | uredi kodo]

Akcijo že tretjič organizira društvo Ekologi brez meja, poteka v sklopu svetovnega projekta World Cleanup Day 2018 oziroma Očistimo svet 2018. Namen tega globalnega projekta je združiti 5 % svetovnega prebivalstva iz 150 različnih držav, ki se bodo na isti dan udeležili čistilnih akcij.

Akcija[uredi | uredi kodo]

Namen akcije je v enem dnevu Slovenijo čim bolj temeljito očistiti odpadkov, odvrženih v naravi, obenem pa ozavestiti javnost o pravilnem ravnanju z odpadki, pomenu recikliranja in drugih okoljevarstvenih tematikah.

Glavni poudarek akcije bo na čiščenju in odstranjevanju divjih odlagališč po vsej Sloveniji. Za lažjo preglednost lokacij, na katerih se nahajajo odlagališča, je bil že med prvo tovrstno čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! ustvarjen digitalni Register divjih odlagališč, v katerega lahko kdorkoli vnese lokacijo in opis odlagališča. V sklopu akcije Očistimo Slovenijo 2018 so prostovoljci v mesecih pred akcijo intenzivno iskali preverjali lokacije v registru ter tako olajšali potek akcije.

Poleg tega bo potekalo tudi čiščenje sprehajalnih poti, okolic izobraževalnih ustanov, nabrežij, sosesk ter drugih javnih površin. Občine, v katerih ni nujne potrebe po čiščenju, pa so povabljene k urejanju parkov, igrišč, učnih poti ter drugih zelenih območij.

Ime[uredi | uredi kodo]

Projekt se imenuje Še zadnjič očistimo Slovenijo zaradi želje, da bi ljudje prenehali obravnavati čistilne akcije kot edino možno okoljevarstveno aktivnost. Zato je namen akcije tudi spodbuda, da bi Slovenci začeli ustvarjati manj odpadkov ter jih bolje ločevali ter tako omogočili lažjo ponovno uporabo, s čimer bi se onesnaževanje zmanjšalo tudi na dolgi rok.[2]

Društvo je sicer kot zadnjo označilo že akcijo Očistimo Slovenijo 2012, a so se odločili za ponovno izvedbo.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 "Očistimo Slovenijo: Pol milijona prostovoljcev in 20.000 ton odpadkov". SiOL.net. 2018-09-05. Pridobljeno dne 2018-09-09. 
  2. ^ Kutin Lednik, Andreja (2018-08-23). "Očistimo Slovenijo: Za občine na Štajerskem še iščejo vodilne kadre". Večer. Pridobljeno dne 2018-09-09. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]