Prostovoljstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Prostovoljci pri delu

Prostovoljstvo je odziv civilne družbe na raznovrstne potrebe ljudi, je oblika aktivnega in altruističnega delovanja posameznikov, ki prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti. Prostovoljstvo je oblika dela, za katerega oseba ne dobi plačila. Prostovoljstvo pokriva potrebe ljudi v družbi, prispeva k boljšemu življenju posameznika ali skupine v družbi, ščiti interese tistih, ki so na različne načine ogroženi ali odrinjeni na rob družbe. Socialno, izobraževalno, zdravstveno, kulturno, vzgojno, okoljevarstveno so le nekatera področja na katerih prostovoljstvo deluje. Pomen prostovoljstva se vse bolj povečuje tudi ob naravnih katastrofah in kriznih situacijah (gasilci, reševalci). Upoštevajoč sposobnosti in interes posameznika za določeno področje prostovoljstvo temelji na predpostavki, da je lahko vsakdo prostovoljec. Tako ženske in moški kot tudi mladi in starejši.

Neformalno prostovoljsko delo[uredi | uredi kodo]

Neformalno prostovoljsko delo je delo, ki ga posameznik priložnostno opravi za drugega posameznika, ki to delo ali pomoč potrebuje. Vzpostavljena je direktna povezava in dogovor med prostovoljcem in uporabnikom. Povezava je lahko kratkotrajna ali dolgotrajna. Recimo pomoč starejši osebi pri prečkanju ceste ali sosedska pomoč pri poplavah.

Formalno prostovoljsko delo[uredi | uredi kodo]

Formalno prostovoljsko delo je delo, ko odnos med prostovoljcem in uporabnikom vzpostavi in formalizira organizacija. Organizacija organizira in nadzira proces sodelovanja med uporabnikom in prostovoljcem.

Prostovoljstvo v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Po podatkih iz leta 2013 v Sloveniji večino prostovoljskega dela opravijo ženske, glede na starost pa so prostovoljci starejši od 60 let. Največ prostovoljskih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti (kar 52 % vseh prostovoljskih ur v letu 2013), sledi področje vzgoje in izobraževanja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • ABC prostovoljstva: priročnik za mentorje, avtorji Alenka Blazinšek...(et al.), urednika Alenka Oblak in Jože Gornik, ilustracije Marta Vrankar, Ljubljana, Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, CNVOS, 2007, ISBN978-961-6698-02-3

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]