Norddalsfjorden

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Norddalsfjorden
Pogled na srečanje trajektov v Norddalsfjorden med Eidsdalom in Lingejem
Norddalsfjorden se nahaja v Norveška
Norddalsfjorden
Norddalsfjorden
LegaSunnmøre] Møre og Romsdal
Glavni dotokiValldøla, Eidsdalselva in Storelva
Glavni odtokiStorfjorden
Države porečjaNorveška
Maks. dolžina16 km
Maks. širina3,7 km
NaseljaEidsdal, Norddal, Valldal

Norddalsfjorden je odcep glavnega Storfjordna v administrativni regiji Møre og Romsdal na Norveškem. Fjord je v občini Fjord in majhen del je tudi v občini Stranda. Fjord je dolg 16 kilometrov, če vključite rokav Tafjorden, ki se razteza vzhodneje, je skupaj 24 kilometrov. V srednjem veku so združeni Norddalsfjorden in Tafjorden verjetno imenovali »Todarfjorden« (Tafjorden).[1] Norveška okrožna cesta 63 in norveška okrožna cesta 650 potekata vzdolž fjorda in vključujeta trajektni prehod med Eidsdalom in Lingejem.[2] V 1960-ih so bile vasi Stranda-Liabygda-Eidsdal-Valldal-Norddal-Fjørå-Tafjord še vedno povezane z mrežo trajektnih prehodov.[3]

Ustje fjorda leži na zahodu med vasjo Liabygda na severni obali in goro Skrednakken na južni obali. Dlje v fjord ležita vasi Eidsdal in Norddal ob južni obali ter njuni reki. Eidsdal je s trajektom povezan z Lingejem na severni obali. Nekaj kilometrov vzhodno od Lingeja leži vas Sylte ob izlivu reke Valldøla, ki teče skozi veliko dolino Valldalen.[4] Dlje vzhodno leži majhna vasica Fjøra, ob ustju Tafjorden. Vas Tafjord leži na koncu rokava Tafjorden.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Kleiva, Ivar (1975): Grunn og gror. Norddal bygdebøker, III. Valldal: Norddal kommune.
  2. Fjord1 ferries currently (2013) operated by fjord1, accessed August 22, 2013.
  3. Torvik, Arne Inge: Om samferdsel i Møre og Romsdal. Molde: MRF, 2000.
  4. Helland, Anund (1911): Norges land og folk. Topografisk-statistisk beskrevet : topografisk-statistisk beskrivelse over Romsdals amt. (2 volumes). Kristiania: Aschehoug.