Neptunova jama (Sardinija)

Grotte di Nettuno
Neptunova jama

notranjost jame

država: Italija Italija
regija: Sardinija
pokrajina: Sassari
občina: Alghero
lokacija: Capo Caccia
položaj: 40°33′39″N 8°09′50″E / 40.56083°N 8.16389°E / 40.56083; 8.16389
časovni pas: CET, UTC+1
vrsta jame: Morska jama
dolžina: ? m
Nadmorska višina: 5 m
globina: ? m
spletna stran Grotta di Nettuno

Neptunova jama (italijansko Grotte di Nettuno, katalonsko Coves de Neptú) je kraška jama približno 24 km od Alghera, na severozahodnem delu rta Capo Caccia, ob severozahodni obali Sardinije.

Tukajšnje jame so odkrili lokalni ribiči v 18. stoletju in so od takrat priljubljena turistična znamenitost. Jama je dobila ime po rimskem bogu morja Neptunu.

Ogledi[uredi | uredi kodo]

Vhod v Neptunovo jamo leži le dva metra nad morsko gladino, ob vznožju 110 m visoke pečine Capo Caccia, zato jo je mogoče obiskati zgolj ob mirnem morju. Stopnišče Escala del Çabirol (katalonsko: Srnjakovo stopnišče) s 654 stopnicami, je bilo v skalo vsekano leta 1954, ter vodi od parkirišča na vrhu klifa navzdol do vhoda v jamo. Jama je dostopna tudi po morju, z ladjico iz pristanišča Alghero (poleti ladje vozijo vsako polno ure, manj pogosto pa spomladi in jeseni). Drugi dve jami ležita v bližini, »Zelena jama«, ki ni odprta za turiste, in »Grotta di Ricami«, ki je dostopna samo z morja. V bližini je veliko podvodnih jam, pravi raj za ljubitelje potapljanja, največja in najbolj znana med njimi je jama "Nereo" ki jo vsako leto obišče na tisoče potapljačev.

Skupna dolžina jamskega sistema je ocenjena na okoli 4 kilometrov, vendar je le nekaj sto metrov dostopnih javnosti. V notranjost jame so prehodi in razne formacije stalagmitov in stalaktitov ter 120-metrov dolgo slano jezero, ki je na nivoju morske gladine. Jama je bila nekoč habitat tjulnja sredozemske medvedice (Monachus monachus), ogrožene vrste, ki pa je na tem območju že izumrla.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Turistom, ki obiskujejo jamo so na voljo vodeni ogledi po osvetljeni poti, turističnimi vodiči dajejo informacije o jami v italijanskem in angleškem jeziku. Jama je zelo obiskana, na vrhuncu turistične sezone v avgustu jo lahko obišče okoli 200 ljudi naenkrat.

Dogodki[uredi | uredi kodo]

V Neptunovi jami je bila poleti 1978 posneta nanizanka »Otok mutacije«. Za približno dva meseca so jamo preoblikovali v prebivališče velikanov. V znanstvenofantastični seriji je igrala glavno vlogo Barbara Bach, serijo je režiral Sergio Martino.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]