Nazaj v prihodnost 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nazaj v prihodnost 2
Back to the Future 2.jpg
Propagandni poster
Režiser Robert Zemeckis
Producent Bob Gale
Neil Canton
Scenarist Robert Zemeckis
Bob Gale
Igralci Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Lea Thompson
Thomas F. Wilson
Glasba Alan Silvestri
Direktor fotografije Dean Cundey
Montaža Arthur Schmidt
Harry Keramidas
Distribucija Universal Studios
Datum izida
22. november 1989 (ZDA)
Dolžina
108 minut
Država Flag of the United States ZDA
Jezik angleščina
Proračun 40.000.000 $
Dohodek bruto 332.000.000 $

Nazaj v prihodnost 2 (izvirno angleško Back to the Future Part Two) je ameriška znanstveno-fantastična avanturistična komedija. Režiral ga je Robert Zemeckis, scenarij je skupaj z njim napisal Bob Gale. Gre za nadaljevanje filma Nazaj v prihodnost iz leta 1985 in drugi film v trilogiji Nazaj v prihodnost. Glavni igralci v filmu so Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Thomas F. Wilson in Lea Thompson. Zgodba se začne tam, kjer se je končala zgodba predhodnika. Potem ko sta Marty McFly (Fox) in njegov prijatelj dr. Emmett Doc Brown (Lloyd) popravila škodo v preteklosti, tokrat odpotujeta v leto 2015, da bi preprečila, da bi se Martyjev bodoči sin znašel v zaporu. Vendar njunemu staremu sovražniku Biffu Tannenu (Wilson) uspe ukrasti DeLoreana, s katerim odpotuje v leto 1955 in spremeni zgodovino tako, da je v mladih letih bogat.[1]

Proračun za film je znašal 40 milijonov dolarjev in je bil posnet hkrati s svojim nadaljevanjem, Nazaj v prihodnost 3. Po dveh letih pisanja scenarijev in priprave scen so začeli snemati februarja 1989. Dva igralca iz prvega filma, Crispin Glover in Claudia Wells, se nista pridružila ekipi za snemanje drugih dveh filmov, zato so morali najti zamenjavi. Lik Jennifer je tako v nadaljevanjih odigrala Elisabeth Shue, lik Georgea McFlyja pa so posneli z novim igralcem, ki pa je bil bolj ko ne v ozadju, saj so zminimalizirali pomen lika. Glover je uspešno tožil Zemeckisa in Galea zaradi načina prikritja njegove zamenjave brez njegovega dovoljenja. Nazaj v prihodnost 2 je bil tudi prelomni projekt za studio za posebne učinke Industrial Light & Magic (ILM). Uporabljali so poseben sistem za nadzor gibanja VistaGlide, ki je igralcu omogočil, da je odigral več vlog naenkrat brez ponovnega snemanja.

Film Nazaj v prihodnost 2 je izšel pri Universal Pictures 22. novembra 1989. Prejel je mešane kritike, zaslužil pa več kot 331 milijonov ameriških dolarjev po vsem svetu, zaradi česar je postal tretji najbolj donosen film leta 1989.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

26. oktobra 1985 se dr. Emmett ''Doc'' Brown v svojem časovnem stroju pojavi pred Martyjem McFlyjem in njegovim dekletom Jennifer Parker ter ju prepriča, da se z njim vrneta v prihodnost, da bi pomagala svojim bodočim otrokom. Vse skupaj vidi in sliši Biff Tannen. Znajdejo se v 21. oktobru 2015, kjer Doc poskrbi, da Jennifer zaspi, saj meni, da ne sme imeti preveč znanja o prihodnosti. Martyju pokaže njegovega bodočega sina, Martyja mlajšega, ki ga morata prepričati, da zavrne ponudbo za sodelovanje pri ropanju z Biffovim vnukom Griffom, s tem pa prepreči, da se znajde v zaporu.

Marty se zamenja s sinom in zavrne Griffovo ponudbo, vendar ga Griff izzove na dvoboj. Policija aretira Griffa in njegovo tolpo, s čimer je prihodnost za Martyjevega sina rešena. Preden se z Docom vrne v preteklost, Marty kupi almanah, ki vsebuje rezultate vse večjih športnih dogodkov med letoma 1950 in 2000. Doc to vidi in opozori Martyja, naj ne skuša zaslužiti s potovanjem skozi čas. Prekine ju policija, ki je našla Jennifer in jo odpeljala na njen dom leta 2015. Doc in Marty jim sledita. Njun pogovor o vrednosti almanaha je slišal Biff, ki pobere almanah.

Jennifer se zbudi v svojem domu leta 2015 in se skriva pred družino McFly. Izve, da njeno življenje v prihodnosti z Martyjem ni to, kar je pričakovala, saj je bil vpleten v avtomobilsko nesrečo. Priča je dogodku, ko se Marty pusti prepričati sodelavcu Douglasu J. Needlesu v nečedne posle, kar vodi k njegovi izgubi službe. Jennifer skuša zbežati iz hiše, ob tem pa naleti na sebe v letu 2015, zaradi česar obe padeta v nezavest. Medtem ko jo Marty in Doc rešujeta, Biff ukrade časovni stroj in se vrne v leto 1955, kjer da almanah mlajšemu sebi, da bi obogatel in s tem spremenil prihodnost. Nato se vrne v leto 2015. Marty, Doc in nezavestna Jennifer se vrnejo v leto 1985 ne da bi vedeli, kaj je medtem naredil Biff.

Ko prispejo nazaj v leto 1985, vidijo, da se je življenje kaotično spremenilo. Hill Valley je v kaosu, Biff je bogat in pokvarjen. Martyjev oče George je bil umorjen leta 1973 in Biff je takrat prisilil Martyjevo mamo Lorraine, da se je poročila z njim. Marty in Doc ugotovita, da jima je Biff ukradel časovni stroj in spremenil leto 1985. Marty tega leta od Biffa izve, da je dobil almanah 12. novembra 1955. Biff ga skuša ubiti, vendar Marty pobegne in se vrne z Docom v leto 1955.

Marty sledi Biffu leta 1955 in vidi, kako je dobil almanah od samega sebe iz leta 2015. Marty ga nato zasleduje na ples v srednji šoli, pri čemer pazi, da ne bi prekinil dogajanja iz svojega prvega obiska. Marty in Biff en drugemu jemljeta almanah, vendar na koncu Marty in Doc zmagata, Biff pa se med zasledovanjem zaleti v gnojnico. Marty zažge almanah, s čimer zavrže Biffove spremembe, medtem ko ga Doc čaka v časovnem stroju. Preden se mu Marty uspe pridružiti, stroj zadane strela in izgine. Kurir Martyju prinese pismo, ki mu ga je napisal Doc in mu pojasnil, da se je vrnil v leto 1885. Marty odide v mesto, kjer najde Doca iz leta 1955, ki je pravkar pomagal Martyju iz prvega filma, da se vrne v leto 1985.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Elijah Wood, ki je bil v času snemanja star 8 let, se je v tem filmu prvič pojavil na velikem platnu kot eden izmed otrok, ki opazujejo Martyja, kako igra arkadno igro Wild Gunman leta 2015.[2]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Režiser Robert Zemeckis je dejal, da prvotno niso načrtovali nadaljevanja prvega filma, vendar jih je velik uspeh spodbudil k ustvarjanju drugega dela. Delo na nadaljevanju je pogojeval z vrnitvijo Michael J. Foxa in Christopherja Lloyda. Ko sta glavna igralca potrdila, da bosta sodelovala, se je Zemeckis srečal z Galeom in z njim ustvaril zgodbo za nadaljevanje. Žal jima je bilo, da se je prvi del končal tako, da se je Martyju in Docu v avtu pridružila tudi Jennifer, saj je to zahtevalo nadaljevanje zgodbe prvega dela in ne popolnoma nove zgodbe.[3]

Gale je večino prvega osnutka napisal sam, saj je bil Zemeckis zaposlen s snemanjem filma Who Framed Roger Rabbit. Po prvotni različici naj bi se drugi del odvijal leta 1967, vendar se Zemeckis ni strinjal s tem, saj bi bili s tem tudi dogodki iz leta 1955 prikazani v drugačni luči. Medtem ko se je večina igralcev iz prvega filma strinjala z vrnitvijo, se je zataknilo pri dogovoru o plačilu Crispina Gloverja, ki je v prvem delu igral Georgea McFlyja. Ker niso našli skupne rešitve, so sodelovanje z njim odpovedali, v končni različici filma pa je bil George v alternativnem letu 1985 mrtev in se tako ni pojavil.[3]

Največji izziv je predstavljalo oblikovanje futuristične vizije Martyjevega domačega mesta leta 2015. Oblikovalec Rick Carter se je trudil ustvariti zelo podrobno sliko z drugačnim tonom kot v filmu Iztrebljevalec. Skupaj s sodelavci je mesece načrtoval transformacijo Hill Valleya za 30 let v prihodnost. Med drugim so si zamislili leteče rolke.[4][5]

Med pisanjem scenarija za drugi del je Gale želel uporabiti ideje iz prvega dela in z njimi poskrbeti za duhovit učinek. Zemeckis je pozneje izjavil, da je bil nekoliko zaskrbljen zaradi prikazovanja prihodnosti, saj se je bal, da bi podali napačne napovedi razvoja. Gale je skušal prihodnost prikazati kot prijeten kraj, kjer »je kaj narobe zato, ker nekdo živi v nasprotju s tehnologijo,« kar je v nasprotju s pesimistično prihodnostjo, kot jo je videl George Orwell in ki je vidna v večini znanstveno-fantastičnih filmov. Zaradi želje po ohranjanju nizkih stroškov produkcije in izkoriščanju časa, ki ga je imel Fox po zaključku snemanja serije Family Ties, so drugi del snemali hkrati s tretjim.[3][6]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Back to the Future Part II". Metacritic. Pridobljeno dne 30. 11. 2017. 
  2. "Elijah Wood In ‘Back To The Future Part II’ At Eight Years Old". Huffpost. 3. 2. 2011. Pridobljeno dne 30. 11. 2017. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Zemeckis, Robert; Gale, Bob (2005). Back to the Future Feature: Making the Trilogy Part 2. Los Angeles: Universal Pictures. 
  4. Zemeckis, Robert; Gale, Bob (2005). Back to the Future Part II: Featurette. Los Angeles: Universal Pictures. 
  5. Schildhause, Chloe (25. 11. 2014). "‘Back To The Future II’s Art Director Tells Us How They Developed The Film’s Somewhat Misguided Predictions". Uproxx. Pridobljeno dne 4. 12. 2017. 
  6. Weinstein, Steve (4. 2. 1989). "Back-to-Back Sequels for 'Back to Future'". Los Angeles Times. Pridobljeno dne 4. 12. 2017.