Navadni koprivovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadni koprivovec

Risba koprivovca prof. dr. Otta Wilhelma Thoméja v knjigi Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz iz 1885 (Gera, Nemčija)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
(nerangirano) Kritosemenke
(nerangirano) Prave dvokaličnice
(nerangirano) Rozide
Red: Rosales
Družina: Cannabaceae (konopljevke)
Rod: Celtis (koprivovci)
Vrsta: C. australis
Znanstveno ime
Celtis australis (navadni koprivovec)
L.

Navadni koprivovec (znanstveno ime Celtis australis) je listopadno drevo, izvirajoče iz južne Evrope, severne Afrike in male Azije, čeprav gojeno kot okrasno drevo raste tudi zunaj Sredozemlja v krajih s prehodnocelinskim podnebjem; v Anglijo je bila vrsta prinesena 1796.[1] Za vrsto je značilno gladko sivo lubje ter koščičasti užitni moknati plodovi. Navadni koprivovec je simbolno drevo Istre: zaradi njegove suholjubnosti, estetskih alstnosti in sence, ki jo daje, je priljubljen v istrskih drevoredih.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Slovensko znanstveno ime se nanaša na obliko listov, ki so podobni koprivovim. Motivacija je enaka kot v srbski besedi копривић (koprivić) ali angleški nettle tree. Srbski izrazi коштела (koštela), кошћела (koščela), костјела (kostjela) se nanašajo na razmeroma veliko koščico v notranjosti ploda. Angleški izraz honeyberry nakazuje na sladke plodove.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hillier Nurseries Ltd. (1977). Hilliers' Manual of Trees & Shrubs, 4th edition, p.70. David & Charles, Newton Abbott, UK. ISBN 0-7153-7460-5

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]