Nanduji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Nandu)
Nanduji
Fosilni razpon: Pleistocen - recentno

ameriški nandu (Rhea americana)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Nadred: Paleognathae (staročeljustnice)
Red: Rheiformes (ameriški tekači)
Družina: Rheidae
(Bonaparte, 1849)[1]
Rod: Rhea
(Brisson, 1760)[1]
Vrste

Nanduji (znanstveno ime Rheidae) so družina ptic staročeljustnic iz Južne Amerike, edina družina reda ameriških tekačev, v katero uvrščamo samo en rod, Rhea, z dvema vrstama: večjim ameriškim nandujem in manjšim Darwinovim nandujem.[2]

Opis[uredi | uredi kodo]

Nanduji so velike neleteče ptice, imajo dolg vrat in dolge noge, za razliko od nojev, ki imajo na nogah po dva prsta, imajo nanduji po tri. Nanduji zrastejo približno meter in pol v višino, tehtajo pa največ 40 kilogramov.

Obnašanje[uredi | uredi kodo]

Povezovanje v skupine[uredi | uredi kodo]

V času, ko se ne parijo, se nanduji združijo v velike skupine, ki štejejo od 10 do 100 osebkov. V obdobju parjenja skupine razpadejo.

Prehrana[uredi | uredi kodo]

Nanduji so vsejedi, saj poleg rastlin, ki predstavljajo večino prehrane, jedo tudi žuželke in celo mrhovino.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Samec dvori dvema ali več samicam. Po parjenju samec zgradi gnezdo, v katerega samica nese jajca. Gnezdo je preprosta jamica na tleh, ki je obkrožena s travo in listjem. Samec vali šest do deset jajc. Samec zagotovi preživetje večini mladičev tako, da nekaj jajc odstrani iz gnezda; tako da plenilci ne poskušajo priti v gnezdo.

Za mladiče skrbi samec, ki je zelo zaščitniški, saj napade vsakogar, ki se mu zdi nevaren; tudi samica nanduja ali človek. Mladiči v šestih mesecih dosežejo velikost odraslih, a spolno dozorijo šele pri dveh letih.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Brands, S. (2008)
  2. Gill, Frank; Donsker, David, ur. (5. april 2019). »Ratites: Ostriches to Tinamous«. IOC World Bird List 9.1. Mednarodna zveza ornitologov. Pridobljeno 26. maja 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]