Nalivno pero

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tradicionalni nalivnik s konico iz iridija
Klasično nalivno pero

Nalivno pero je zelo pogost in priljubljen pripomoček za pisanje. Napolnimo ga s črnilom. Nalivnemu peresu pravimo tudi nalivnik ali pero.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Za najstarejšega prednika nalivnega peresa štejemo votlo ptičje pero napolnjeno s črnilom. Nalivno pero je v uporabi že tisočletja. Vendar pa se je prvi napredek pri izdelavi zgodil v antiki, takrat so prišla v uporabo tudi kovinska in lesena peresa. Že takrat so ga največ uporabljali pisarji.

Proti koncu srednjega veka pa so izumili tudi prvi uporabno nalivno pero, ki ga ni bilo treba ves čas namakati v črnilo.

Na veljavi so nalivna peresa nekoliko začela izgubljati šele z izumom tiskalnega in pisalnega stroja ter pozneje računalnika.

Namembnost[uredi | uredi kodo]

Nalivno pero je zdaj nepogrešljiv pripomoček za pisanje doma, v šoli ali v službi. Poleg navadnih oz. običajnih nalivnih peres se danes pojavlja nova ergonomska oblika nalivnih peres. Skoraj vsi boljši proizvajalci nalivnih peres se že poslužujejo ergonomske oblike peres, ker so za uporabnika bolj prijazna. Ergonomika pisal zagotavlja lepšo pisavo ter lažji in udobnejši oprijem nalivnega peresa, posledično pa tudi večji užitek v pisanju dolgih ali kratkih besedil.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Večino nalivnih peres že od poznega srednjega veke ne namakamo več v črnilo po vsaki napisani besedi ali dveh. Sedaj je črnilo shranjeno v plastičnem valjčku, ki ga vtaknemo v nalivnik. Izjema so samo še nekateri dražja nalivna peresa, ki jih še moramo pomakati v črnilo, vendar pa se črnilo zadrži v njihovi notranjosti tako, da lahko z njimi napišemo veliko. Brisanje pri nalivnih peresih je možno z brisalci. Brisalci imajo lahko samo to funkcijo, da zbrišejo črnilo ali pa lahko s posebnim peresom to še popravimo po izbrisu prvotnega besedila.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Nalivno pero je sedaj lahko: