Nagajka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nagajka

Nagajka (rusko нага́йка, izgovor [nɐˈɡajkə]) je kratek, debel bič z okroglim prerezom, ki so ga uporabljali Kozaki. Izvira od Nogajev, od tod tudi ime »nogajka« ali »nogajski bič«. Pravijo mu tudi kamča (камча, iz turške besede »kamci« za bič). Tako imenujejo tudi kratke biče srednjeazijskega izvora. Nagaika je iz prepletenih trakov usnja. Bič ima lahko tudi kovinsko konico.

Glavni namen nagajke je bil prvotno krotenje konj. Za obrambo pred volkovi so uporabili nagajke s kovinskim koncem. Po Pojasnjevalnem slovarju živega ruskega jezika Vladimirja Dalja so te vrste nagajko imenovali volkoboj (волкобой, »ubijalec volkov«).

V sodobnem času so opisi vojaške uporabe nagajke p onavadi mitologizirani, v preteklosti pa je bila glavna in prevladujoča uporaba pri jahanju.[1] Hkrati je bilo znano, da so nagajko uporabljali proti neoboroženim ljudem, na primer za telesno kaznovanje ali za razganjanje demonstracij[2] (npr. med ruskimi revolucijami ),[3] tako da je kozak z nagajko postal simbol za carstvo in za zatiranje.

Leta 2005 so se Kozaki reformirali in se poleg drugega tradicionalnega orožja oborožili z nagaikami. Leta 2014 so kozaki z nagajkami in poprovim sprejem napadli članice skupine Pussy Riot med protestom.[4]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "О современной нагайке и ее истории" "About the modern nagaika and its history"
  2. Hingley, R. (1994). Joseph Stalin: Man and Legend. Smithmark. ISBN 9780831758691. Pridobljeno 7. julija 2015.
  3. The Living Age, July 26, 1902, "The Russian Awakening"
  4. Lally, Kathy (19. februar 2014). »Whip-wielding Russian Cossacks attack Pussy Riot members near Sochi Olympics«. The Washington Post. Pridobljeno 27. septembra 2015. Članice performans umetniške skupine Pussy Riot so v sredo na javnem trgu napadli Kozaki, mahali so ponjih z biči in jih škropili s poprovim sprejem, dan po tem, ko jih je policija prijela in pridržala skoraj štiri ure brez obtožbe."